STEBRI

vesna-ikone-okolje.png

OKOLJE

Okolje, v katerem živimo, in narava, katere del smo.
vesna-ikone-demokracija.png

DEMOKRACIJA

Demokracija in transparentnost, za kateri si prizadevamo.
vesna-ikone-socialna_pravicnost-1.png

SOCIALNA PRAVIČNOST

Socialna pravičnost in solidarnost, ki nas povezujeta.
vesna-ikone-ustvarjalnost.png

USTVARJALNOST

Ustvarjalnost in domišljija, s katerima sežemo dlje.

Programski stebri

Okolje, v katerem živimo, in narava, katere del smo.

OKOLJE

Ohranjeno naravno okolje in skrb, da tako ostane tudi za prihodnje generacije, je temelj našega preživetja, vendar nas razvoj, napredek in dvig življenjskega standarda vodijo do razmer, ko današnji način življenja ne bo več mogoč. Zato bomo slej ko prej morali na družbeno pravičen način sestopiti z drvečega vlaka (današnjega razumevanja) nenehne gospodarske rasti ter zmanjšati porabo materialov, energije in prostora ob hkratnem zagotavljanju blagostanja in kakovosti življenja za vse. Tega ne bo mogoče storiti čez noč, vendar si moramo zadati odločne cilje gospodarskega in družbenega razvoja ob upoštevanju planetarnih zmogljivosti.

V Vesni – zeleni stranki se bomo zato zavzemali za sistemski pristop k blaženju podnebnih sprememb in prilagajanju nanje, cvetoče zeleno gospodarstvo, razogljičenje energetskega sistema in zmanjšanje rabe energije v stavbah, razvoj na področju mobilnosti, čisto vodo, zrak in tla, ohranjeno pestro živo in neživo naravo, zdravo, varno in lokalno pridelano hrano ter sonaraven način rabe gozdov.
Demokracija in transparentnost, za kateri si prizadevamo.

DEMOKRACIJA

Demokracija je možnost razumnega načina sobivanja različno mislečih ljudi. V Vesni – zeleni stranki želimo dialogu in argumentu vrniti glavno vlogo pri sprejemanju odločitev. Zavzemamo se za državo, v kateri je vladavina prava nedotakljiv postulat demokratične ureditve in je civilna družba vključena v procese demokratičnega odločanja ter ima pomemben vpliv na oblikovanje javnih politik. Za učinkovito izvajanje svojega poslanstva potrebujemo samostojne, neodvisne in odgovorne institucije. Demokracijo najbolj ogrožata korupcija in zloraba oblasti, zato se bomo proti njima borili sistemsko.

V Vesni – zeleni stranki si bomo zato prizadevali za transparentno delovanje politike, pregon okoljskega kriminala, svobodne medije in odgovorno informacijsko družbo, enakopraven položaj in pravice žensk ter družbo brez diskriminacije.
Socialna pravičnost in solidarnost, ki nas povezujeta.

SOCIALNA PRAVIČNOST

Socialna pravičnost je vrednota, ki bi jo morali sprejeti kot strateški cilj našega sobivanja. Temelji na poštenosti, enakosti, spoštovanju različnosti, socialni varnosti ter doslednem uveljavljanju človekovih pravic na vseh področjih življenja. Pri uveljavljanju socialne pravičnosti so ključnega pomena solidarnost, medsebojna pomoč in empatija, v skladu s katerimi mora imeti vsak, ne glede na naključne neenakosti, streho nad glavo, učinkovit dostop do zdravstvene oskrbe in poštenih pogojev za delo in ustvarjanje ter zagotovljene pogoje za varno starost. Zeleni prehod bomo morali izpeljati skupaj in pravično, zato potrebujemo močno socialno državo.

V Vesni – zeleni stranki se bomo zato zavzemali za dostopnost stanovanj, kakovostno zdravstvo, pravično delo in obdavčitev ter dostojno in varno starost, pri čemer bomo raziskali tudi možnosti uvedbe dodatnih (socialnih) politik za zmanjšanje družbene neenakosti in revščine.
Ustvarjalnost in domišljija, s katerima sežemo dlje.

USTVARJALNOST

Zeleni prehod nam bo uspel, če bomo kot skupnost zmogli izvirno ustvarjalno moč. Preseči moramo zastarele predstave o tem, kakšen je edini mogoči razvoj. V Vesni – zeleni stranki bomo sistemsko podpirali enakovreden razvoj različnih ustvarjalnih področij, tako kreativnih industrij kot neodvisne umetniške produkcije, in vlagali tako v temeljne humanistične in naravoslovne znanosti kot v aplikativna znanja in tehnologijo. Ohranjali in krepili bomo temeljno vlogo splošne izobrazbe in hkrati razvijali sodobno poklicno-tehnično izobraževanje. Spodbujanje inovativnosti je za nas enako pomembno kot ohranjanje kulturne dediščine in zapuščine preteklosti, saj prav ob slednjem lahko uvidimo, kaj je treba izzvati in preobraziti ter kaj ohraniti.

V Vesni – zeleni stranki se bomo zavzemali za kakovostno javno šolstvo od začetka in za vse, živahen razvoj visokega šolstva in znanstvenoraziskovalne dejavnosti, živo kulturo in umetnost v središču javnega življenja ter možnost športnega udejstvovanja za vse državljanke in državljane.
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve