VESNA je rojena!

Danes se je rodila VESNA – zelena stranka. V poplavi zelenih strank je svojo drugačnost pokazala že z izbiro kraja, kjer začenja svojo politično pot. Zagorje ob Savi ima velik pomen zaradi trajnostnih prizadevanj in je simbol dosežkov posameznikov in informiranih lokalnih oblasti, povezanih v skrbi za okolje in boljšo prihodnost družbe. Za pomembna temelja svojega delovanja ima stranka dodelan program s predlogi za dejanske izboljšave in ljudi, ki so se s svojimi preteklimi dejanji že izkazali.

V kulturnemu centru Delavski dom Zagorje ob Savi so bili na ustanovnem kongresu izvoljeni sopredsednika stranke Urša Zgojznik in Uroš Macerl, podpredsednika stranke Jasmina Jerant in Klemen Belhar, pa tudi drugi organi stranke. Potrjena sta bila Statut in Program stranke.

Ustanovitev stranke so pozdravili in ji zagotovili svoje sodelovanje tudi številni predstavniki evropskih zelenih strank, med njimi Thomas Waitz, sopredsednik Evropske zelene stranke, Bas Eickhout in Ska Keller sopredsednika skupine Zelenih v Evropskem parlamentu, Vula Tsetsi, generalna sekretarka skupine Zelenih v Evropskem parlamentu in mnogi drugi. Na ustanovnem kongresu so svojo dobrodošlico novi stranki izrekli tudi župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, koordinator Kluba neodvisnih županj in županov Marko Funkl, Dušan Plut, ekolog, nekdanji politik in prvi predsednik Zelenih Slovenije ter Manca Košir, novinarka, profesorica in publicistka.

“Stranko ustanavljamo z željo po vstopu v parlament, kjer bomo lahko zahtevali uresničitev glavnih zavez svojega programa na področju okolja, gospodarstva, kmetijstva, položaja mladih in delovanja demokracije,” je načrte stranke povzela sopredsednica Urša Zgojznik. Sopredsednik Uroš Macerl je ob tem pozval k pridružitvi stranki, saj “zmanjkuje časa, da bi le nemočno opazovali, kako se stanje slabša,” in dodal, da je čas, da “pokažemo vrata popolni razklanosti med ljudmi, okoljskemu kriminalu, socialni nepravičnosti in slabemu položaju mladih.”

Med najpomembnejšimi temami stranke bodo investicije v zeleno gospodarstvo, trajnostne modele kmetovanja in ekološko pridelavo hrane, izboljševanje mobilnosti, pridobivanje energije iz resnično obnovljivih virov, reševanje stanovanjske problematike ter skrb za demokracijo, transparentnost in inkluzivnost političnega delovanja.

Vsa ta področja so z oprijemljivimi predlogi za rešitve zapisana v programu stranke in VESNA jih bo v prihajajočih tednih glasno predstavljala po vsej Sloveniji.

Predhodna objava

Ustanovni kongres stranke Vesna zelena stranka – posnetek

Naslednja objava

KORAKI DO ZMANJŠANJA ODVISNOSTI OD ZEMELJSKEGA PLINA IN NAFTE – PRVI DEL

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve