Podpora evropskih zelenih za lokalne volitve 2022, obisk Thomasa Waitza

Podpora evropskih zelenih za lokalne volitve 2022, obisk Thomasa Waitza

Thomas Waitz na obisku v Sloveniji izrazil podporo kandidatom VESNE na lokalnih volitvah ter otvoril razpravo o onesnaženosti zraka v prestolnici

Ljubljana, 16. 11. 2022 – Slovenijo je danes obiskal Thomas Waitz, poslanec v Evropskem parlamentu in sopredsednik Evropske zelene stranke. Osrednji namen obiska je srečanje s kandidati VESNE na lokalnih volitvah, ki jim je g. Waitz izrazil podporo s strani evropske zelene družine. V okviru svojega obiska je sodeloval tudi na razpravi “Zrak v Ljubljani: Ali sežiganje odpadkov res prispeva k čistejšemu zraku”, z obiskom pa bo nadaljeval v Celju.

Waitz je v uvodni izjavi predstavil uspehe zelenih strank po Evropi, ki so prisotne v vedno več vladah, predvsem pa pridobivajo podporo v lokalnem okolju, kjer neposredno naslavljajo skrbi občank in občanov, ki vsakodnevno občutijo posledice onesnaževanja, prometa, pomanjkljivega sistema javnega prevoza ipd., torej na področjih, kjer so zelene stranke vsebinsko zelo močne in uživajo visoko stopnjo zaupanja. VESNA trenutno zelo dobro predstavlja zeleno volilno telo v Sloveniji in pričakuje, da bo tudi Slovenija dobila vsaj kakšnega zelenega župana.

Ob začetku razprave o kakovosti zraka je Waitz predstavil situacijo z Dunaja, kjer so sežigalnice sicer prisotne, a ima mesto drugačno lego in so učinki na okolje manjši, ne pa zanemarljivi. Problem sežigalnice je v tem, da je tam prisotna že dolgo – od 80-tih let prejšnjega stoletja, se sicer tehnološko nadgrajuje, danes pa imamo nova znanja in na nas je, da projekt sežigalnice preprečimo še preden se zgodi.

Ljubljana se sicer uvršča med mesta s slabo kakovostjo zraka. Zaradi onesnaženosti zraka je v Ljubljani vsako leto v povprečju 100 prezgodnjih smrti, ki jih pripisujemo drobnim trdnim delcem ali PM2.5. Stopnja smrtnosti zaradi onesnaženosti zraka je v Ljubljani kar dvakrat višja od nacionalnega povprečja in znaša 35,7 na 100.000 prebivalcev. O kakovosti zraka, ki ga dihamo, nimamo široke javne razprave. Na to problematiko opozarjajo le slovenski_e zdravniki_ce, ozaveščeni novinarji_ke ter organizacije za varstvo okolja, medtem ko odločevalci_ke ter politiki, ki nosijo največjo odgovornost, enega največjih javnozdravstvenih problemov ignorirajo že leta. Še več, z vlaganji v zgrešene infrastrukturne projekte, kot so sežigalnica, širjenje cest, izgradnja garažnih hiš ter urejanje dodatnih parkirnih površin v središču mesta, kakovost zraka celo dodatno poslabšujejo.

Jaka Kranjc, društvo Ekologi brez meja: je poudaril, da s sežiganjem odpadki ne izginjajo, jih le pretvarjamo v druge, nevarne odpadke v obliki onesnaženega pepela. Del tega ostane v zraku in povzroča številne negativne vplive na zdravje. Trenutni pravni okvir, ki določa mejne vrednosti posameznih delcev v zrak, ni ustrezen. V času, odkar je bil oblikovan normativni okvir, smo se veliko naučili o vplivih sežiga na okolje in zdravje ljudi, zato bi bilo treba tudi zakonodajo ustrezno posodobiti.

dr. Jasminka Dedić, kandidatka VESNE za županjo Ljubljane: je opozorila na nekatera zavajanja; prav tako tudi na načrt, da bi odpadke sežigali v Republiki Srbski in s tem problem ter zastrupljanje prebivalstva le preseli v drugo območje v širši regiji, kar je z vidika odgovornosti do okolja nesprejemljivo. Z vidika mestne uprave je ključno, da mesto zasleduje “Zero-waste” strategijo ter v to aktivno vključi različne javne zavode kot tudi zasebna podjetja v občini. Edina res trajnostna rešitev na področju odpadkov je to, da v čim večji meri preprečujemo njihovo nastajanje.

Matej Feguš, podjetnik, Donar d.o.o.: predlaga, da bi namesto za gradnjo sežigalnice morali sredstva nameniti za ozaveščanje o rabi plastike, npr. vzpostavitev brez-embalažnih trgovin ali oddelkov v trgovinah, porabili bi manj sredstev in dosegli bi dolgotrajni učinek. Opozoril je tudi na negativne posledice rabe in predvsem sežiga plastike ter tudi nekatere paradokse v obstoječi normativni ureditvi, kot npr. to, da onesnaževalec preko zunanjih izvajalcev nadzira sam sebe.

— 

Ob 13.30 g. Waitz nadaljuje z obiskom v Celju (lokacija: Tehnopolis Celje), kjer bo srečanje s predstavniki koalicijske liste “Levica in VESNA” ter neodvisnim kandidatom za župana, Matijo Kovačem.

— 

Predhodna objava

Vabilo na javno razpravo “Zrak v Ljubljani”

Naslednja objava

“V mrtvem okolju je nemogoče kogarkoli nahraniti.” ali: Komu bi zares škodila prepoved glifosata?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve