Lokalne volitve 2022

kandidati

Evidentiranje kandidatov in kandidatk za župane in županje ter občinske svetnike in svetnice

Spoštovani!

Vesna – zelena stranka je bila ustanovljena letos – v začetku leta in se aprila že udeležila parlamentarnih volitev. Če so bili realni cilji poleg ustanovitve tudi vstopiti v slovenski politični prostor kot “prava” zelena stranka, postati prepoznaven politični akter ter doseči prag financiranja (t.j. 1 %), lahko rečemo, da smo te cilje dosegli. 

Pred nami so v tem super volilnem letu še dvojne volitve – predsedniške in lokalne. Merilo uspeha političnih strank je dosežen uspeh na volitvah, zato je izvršni odbor stranke sprejel sklep, da se Vesna udeleži letošnjih lokalnih volitev povsod tam, kjer za to obstaja interes na lokalni ravni. Glede predsedniških volitev je načeloma sprejet dogovor, da bomo podprli kandidata oziroma kandidatko, ki bo najbolje zastopal Vesnina načela in vrednote.

Lokalne volitve ureja Zakon o lokalnih volitvah, na volitvah volimo kandidate in kandidatke za člane občinskih svetov in župane. Kandidature so ločene, kandidati pa predlagani s strani političnih strank ali volivcev v volilni enoti.

Na volitve je mogoče pristopiti na več načinov – samostojno kot stranka, s podporo drugih strank, list in iniciativ, v koaliciji z drugimi strankami in listami, lahko pa se tudi zgolj da podporo komu drugemu. Vesnin uspeh  na lokalnih volitvah bo, če bodo kandidati in kandidatke tako za župane in županje kot člane in članice občinskih svetov izvoljeni kot Vesnini kandidati in kandidatke.

S tem namenom odpiramo evidentiranje interesa po kandidaturi tako za župane in županje kot občinske svetnike in svetnice. 

Vsak interes bo obravnavan posamično, prav tako dogovori za morebitna sodelovanja in podporo. Vodstvo Vesne je sicer načelne dogovore o možnostih sodelovanja že opravilo tudi z nekaterimi drugimi strankami in na generalni ravni obstaja dovolj interesa za sodelovanje in podporo.

Hkrati je ta poziv namenjen tudi, da podate predloge za morebitno podporo kandidatom oz. listam, ki bi jih lahko kot stranka podprli v vsaki tisti občini, kjer ne bomo imeli svojih kandidatov in kandidatk.

Zelena politika se najbolj odraža na lokalni ravni! Tam sta tudi bit narave in skupnost ljudi najbolj pristna ali pa najhitreje porušena. Pristnost je potrebno za vsako ceno ohranjati, neravnovesja pa odpravljati. Zato verjamemo, da v marsikom tli želja in interes, da v domačem kraju ali mestu k temu aktivneje prispeva.

Vabljeni torej, da lasten ali interes določenega kroga ljudi, ki želi kandidirati na letošnjih lokalnih volitvah kot kandidat oz. kandidatka Vesne – zelene stranke, sporočite preko OBRAZCA ZA EVIDENTIRANJE najkasneje do 15. avgusta 2022. Vabljeni tudi, da obrazec posredujete morebitnim drugim zainteresiranim osebam.

Kandidature bo obravnaval izvršni odbor, nato pa bomo pripravili plan aktivnosti do in med kampanjo, kjer bo stranka lahko ponudila podporo (promocija, vsebinska pomoč, mreženje in kontakt z drugimi evropskimi zelenimi praksami itd.). 

Vsem želimo prijetne poletne dni!

Izvršni odbor 

Predhodna objava

“EVROPSKI ZELENI DOGOVOR” in “PRIPRAVLJENI NA 55” – za začetnike

Naslednja objava

Zakaj je kavcijski sistem za embalažo pijač dobra ideja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve