Zeleni prehod mora biti pravičen za kmete in državljane

Zeleni prehod mora biti pravičen za kmete in državljane

Protesti kmetov so odraz tega, da je naš sistem oskrbe s hrano zlomljen. Ta sistem sloni na vedno večji intenzifikaciji in specializaciji kmetijstva, kjer je velika večina dobička daleč stran od kmetij in imajo največ koristi predvsem agro-kemična industrija in velike trgovske verige.

Intenzivne oblike kmetijstva z odvisnostjo od mineralnih gnojil, sintetičnih pesticidov in uvoza krme, vodijo tudi v Sloveniji do prevelikih okoljskih obremenitev, ki postajajo vedno bolj družbeno nesprejemljive: onesnaženje pitne vode z nitrati in pesticidi, izguba biotske pestrosti. onesnaženje zraka z amonijakom, velik prispevek k emisijam toplogrednih plinov. Hkrati intenzifikacija kmetijstva uničuje osnovne proizvodne vire kmetov: zdrava tla in opraševalce, pa tudi lastno zdravje kmetov z izpostavljenostjo kemičnim pesticidom.

Prehod v bolj trajnostne oblike kmetijstva in prehranjevanja je zato nujno potreben. Da bo ta prehod uspešen pa je tudi nujno, da je pravičen do kmetov in do potrošnikov. Rešitve obstajajo.

Zeleni prehod mora biti pravičen za kmete in državljane
Zeleni prehod mora biti pravičen za kmete in državljane

Kako podpreti kmete? Kako prepričati kmetije, da bodo pripravljene sprejeti prehod k bolj ekološkim praksam potem, ko so jih slovenska kmetijska politika in slovenske institucije dolgo podpirale v nasprotno smer? Kako hkrati zagotoviti, da tisti posamezniki, ki načrtno in namerno povzročajo škodo, tega ne bodo več?

Pri tem je nujno, da ločimo upravičene skrbi in težaven položaj kmetij od poskusov manipulacije, bodisi s strani politike ali s strani interesov, ki želijo ohraniti status quo. 

V Vesni – zeleni stranki se zavzemamo za trajnostno oskrbo s hrano, ki sloni na ekoloških kmetijskih praksah in tehnologijah pridelave, na kratkih regionalnih verigah in pravičnih cenah za kmete ter zdravih načinih prehranjevanja za državljane.

Zavzemamo se za podporo kmetijam pri prehodu k praksam, ki so v sozvočju z biotsko pestrostjo, varstvom tal in omogočajo prilagajanje kmetijstva na podnebno krizo. Kmetijska politika v Sloveniji mora široko podpreti ekološko kmetijstvo in širše okolju prijazne tehnologije. Hkrati ne moremo prehoda omogočiti brez širše razprave o prehranski politiki, večjem vključevanju ekoloških tem v raziskovalno politiko, izobraževalni in svetovalni sistem, ter izboljšanjem položaja kmetij v oskrbovalnih verigah preko večanja neposrednega trženja v javne institucije, povezovanja kmetov in fair praksah trgovcev.

Zavzemamo se za konstruktiven in širok družbeni dialog, ki bo omogočil pravičen prehod v bolj trajnosten sistem oskrbe s hrano.

Predhodna objava

VESNA z dolgoročno, okoljsko vzdržno, rešitvijo namesto C0

Naslednja objava

Vesna pred evropskimi volitvami uradno del evropskih zelenih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve