“Zaupanje si zaslužite”

VESNA ustanovni kongres

Nagovor dr. Dušana Pluta ob ustanovnem kongresu stranke

Lep pozdrav vsem skupaj,

naj vam najprej čestitam ob ustanovitvi Vesne, zelene stranke. To pomeni, da je danes za vse okoljsko in solidarnostno čuteče državljanke in državljane Slovenije prav poseben dan. Na spolzki politični parket Slovenije po več kot 30 letih končno ponovno stopate prav okoljevarstvenice in okoljevarstveniki, tudi tokrat s podporo Evropskih zelenih. Kalili ste se v številnih napornih konkretnih civilnodružbenih okoljskih bitkah in akcijah. Vaš motiv za nehvaležno delo na političnem polju ni osebni, na primer finančni interesi ali celo maščevanje. V odločujoči politiki želite še z drugimi demokratičnimi mehanizmi nadaljevati svoj okoljski, podnebni in socialni boj, skrb za skupno dobro. Zlasti zato vam želim ob vaši težki in pogumni osebni odločitvi izreči vso podporo.

Če sem vam s svojimi sugestijami in nekaterimi predlogi pri pripravi programa pomagal, mi je to v veliko osebno zadovoljstvo. Kot vaš dobronamerni kritični simpatizer vam srčno želim, da ne ponovite naših strateških napak pri ustanovitvi Zelenih Slovenije. Tako kot je bil moj kolega Matjaž Švagan samokritičen, bom tudi jaz. Tudi jaz namreč takrat nisem dovolj odločno vztrajal, da bi bil naš program dovolj jasno in tudi izven okoljskih polj izrazito napredno socialno in solidarnostno zasnovan. Naj se Vesni torej iskreno, brez fige v žepu, priključijo in vas podprejo zgolj tisti, ki se z vašim programom tako rekoč v celoti strinjajo. To je predpogoj, da se vam ne bo zgodil scenarij pretežno ideološkega razpada takrat obetavnih Zelenih Slovenije, ki smo v slovenskem parlamentu dobili devet odstotkov glasov, kar je bil takrat evropski unikum. Vaš program je okoljsko in podnebno odgovoren: protijedrski, gospodarski, eko-socialni razvojni načrt za Slovenijo. Njegova uresničitev bi omogočila ohranjanje temeljnih bioloških podstati preživetja, učinkovito ohranjanje izjemne geografske in biološke pestrosti.

Program predlaga tudi nove mehanizme socialne varnosti za vse prebivalke in prebivalce. To je procesno uveljavljanje univerzalnega temeljnega dohodka ali pa procesno uveljavljanje brezplačnih univerzalnih temeljnih storitev in dobrin, kar je po mojem mnenju še boljša pot. Poudarjate pomen kakovostnega javnega zdravstva in izobraževanja. Ob skrbi za varno in zdravo prihodnost naših otrok omogoča vaš program doseganje dostojne, a zmerne blaginje za vse – v vseh slovenskih pokrajinah.

Vesni kot zeleni stranki v nastajanju se je njeno mesto na mavričnem političnem zemljevidu Slovenije žal začelo določati že vnaprej na osnovi nekaterih nerodnih, nedorečenih, pa tudi iztrganih izjav. Nekateri novinarji in del kritične javnosti so začeli Vesni pripisovati celo možnost povolilnega političnega zavezništva npr. tudi s SDS-jem. Odgovor Vesne takim in podobnim sodbam je v danes predstavljenem programu popolnoma jasen in nedvoumen, naj ga dobesedno citiram: »S političnimi strankami, ki ogrožajo temeljne podstati demokracije, ne bomo sodelovali pri oblikovanju političnih zavezništev ali drugih oblik skupnega političnega delovanja.«

V Sloveniji se je v zadnjih dveh letih demokracija začela spreminjati v avtokracijo. Kot nekdanji član prvega demokratično in neposredno izvoljenega predsedstva RS sodim, da je po 32 letih več kot skrajni čas, da vsi osamosvojitelji svoje mesto končno prepustijo novi generaciji politikov, saj vse bolj spominjajo na prav tako nekoč večne vodilne partijske kadre. Upam, da bodo vaš program za zeleno, socialno in solidarno Slovenijo na aprilskih volitvah volivke in volivci ustrezno podprli. To zaupanje si glede na svoje dosedanje nesebično javno delo za družbeno blaginjo in blaginjo ekosistemov Slovenije ter planeta resnično zaslužite.

Želim vam vse dobro, vašim najdražjim, ki vas bodo zdaj videli še manj kot do zdaj, pa želim predvsem veliko razumevanja in potrpljenja.

Naj živi Vesna!

VESNA ustanovni kongres
Predhodna objava

Pobuda o prehodu na trajnostne vire energije

Naslednja objava

Vesna pozna moč narave in mehko moč poezije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve