VESNA odločno podpira obdavčitev najpremožnejših – kampanja “Tax The Rich”

Ljubljana, 27. maj 2024 – VESNA – zelena stranka, članica Evropske zelene stranke, odločno podpira evropsko državljansko pobudo »Tax The Rich« za obdavčitev najpremožnejših. Verjame namreč, da je pravičen davčni sistem ključen za zmanjšanje ekonomske neenakosti ter financiranje socialno pravičnega zelenega prehoda. V volilnem programu za nastop na evropskih volitvah si VESNA med drugim prizadeva ZA obdavčitev ultra bogatih! Uvedli bomo minimalno stopnjo davka na kapitalske dobičke, evropski davek na premoženje in zaustavili izogibanje plačil davkov s strani multinacionalk.

Pobuda, ki jo podpirajo tudi Zeleni v Evropskem parlamentu, je pomemben korak k pravičnejši in trajnostni prihodnosti Evrope. Evropska zelena stranka in skupina Zelenih v Evropskem parlamentu, kamor se namerava vključiti izvoljen evropski poslanec oz. poslanka VESNE, podpira načelo “Tax The Rich”, ki pomeni obdavčitev najbogatejših za zmanjšanje neenakosti in financiranje javnih storitev. Zavzemajo se za progresivne davčne politike, kjer bi višji dohodki in bogastvo prispevali več k državni blagajni, z namenom doseganja pravičnosti in enakopravnosti za vse ter oblikovanju bolj vključujoče in trajnostne družbe.

Kampanje, kot je ta, so ključnega pomena za dosego teh ciljev. Slovenija bi skozi način večje obdavčitve najpremožnejših lahko pridobila 565 milijonov evrov na leto, kar bi predstavljalo 0,96 % BDP države. Ta sredstva bi omogočila pomembne investicije v izobraževanje, kjer bi financiranje lahko povečali za 23 %, zdravstvo, kjer bi financiranje povečali za 16 %, in okoljske projekte.

VESNA podpira tudi druge pomembne državljanske pobude, kot sta prepoved glifosata in rabe pesticidov “Ban glyphosate and protect people and the environment from toxic pesticides” in pobuda za pravico do splava “My voice, my choice”, ki jo na evropski ravni koordinira slovenski Inštitut 8. marec. Te pobude predstavljajo temeljne vrednote naše stranke – varstvo okolja, socialno pravičnost in zaščito temeljnih človekovih pravic.

Predhodna objava

Kako ogrožena je prehranska varnost v Sloveniji

Naslednja objava

VESNA za Evropski stanovanjski sklad za mlade

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve