Pobuda o prehodu na trajnostne vire energije

Klemen Belhar, Urša Zgojznik in Uroš Macerl

Trenutno doživljamo dve krizi, ki močno ogrožata svet,  Evropo in Slovenijo. Prva je vojna v Ukrajini z grožnjo spopada z jedrskim orožjem in napadom na nuklearne elektrarne. Druga je podnebna kriza, ki je neposredno povezana z fosilno energijo.

Obe krizi se družno krepita in se skrivata druga za drugo. Vojna znova kaže na izjemno nevarnost uporabe jedrskega orožja in nuklearne energije. Grožnja, za katero smo mislili, da je stvar preteklosti, je spet živa, spet prinaša obet vojn in obet dolgoročne hladne vojne, kjer dve strani grozita z orožjem, ki zlahka uniči svet.

Istočasno nam obe krizi kažeta, da je slovenska odvisnost od fosilnih goriv, pripeljanih od drugod, naša strateška šibkost. Vojne, spopadi, prekinitev dobave zaradi naravnih katastrof ali tehničnih težav, nas takoj lahko potisnejo v položaj, ko gospodinjstva, gospodarstvo, kmetijstvo in država ne morejo normalno delovati.

Republika Slovenija je položaju, ko mora zaradi obeh kriz na novo oblikovati energetsko politiko. Trenutna vlada načrtuje še večjo odvisnost od plina in nuklearnih elektrarn. Precej očitno je, da jo pri tem podpira energetski in še kakšen lobi, ne zaradi strateških potreb Slovenije, ampak zaradi lastnih interesov.

Uresničitev teh načrtov bi nas potisnila v  odvisnost od dobaviteljev fosilnih goriv in v stalno grožnjo jedrske katastrofe. Tem načrtom se moramo takoj odreči. Z zmanjšanjem uporabe fosilnih goriv, postajamo energetsko neodvisni in naredimo domačo nalogo pri boju proti podnebnim spremembam. Z odrekanjem jedrski energiji, zlasti objektom, ki predstavljajo grožnjo v primerih vojn, terorističnih spopadov ali naravnih katastrof, poskrbimo da naša majhna država ne more propasti zaradi enega nepredvidenega dogodka. Ne pozabimo, nesreča v NEK ali v NEK II, bi lahko pomenila popoln propad znatnega ozemlja Slovenije.

Trenutno smo pred volitvami. Poznamo stališča sedanje vlade, ki stavi na odvisnost od fosilnih goriv in na odvisnost od jedrske energije. Ne poznamo pa stališč opozicijskih strank. Te javnosti dajejo nejasna sporočila in se hkrati skušajo prikazati kot zelene.

Prepričani smo, da bo po volitvah sedanja opozicija, parlamentarna in neparlamentarna, sestavila novo vlado. Prepričani smo, da bo tudi Vesna – zelena stranka vstopila v pogajanja o oblikovanju nove vlade. Prav zato strankam, ki bodo naši verjetni koalicijski partnerji dajemo “Pobudo o prehodu na trajnostne vire energije”.

Bistvo te pobude je jasna odločitev, da s prehodom ne bomo zavlačevali in da pri tem prehodu ne bo šlo za zeleno zavajanje. Strinjanje s pobudo pomeni, da bo nova vlada storila vse, da bo ta prehod celosten, premišljen in odločen.

Pogoj za tak prehod je izdelava Energetske strategije, ki bo prebivalcem in prebivalkam Slovenije, gospodarstvu in organizacijam na vseh področjih življenja, zmogla pojasniti, kaj nas na energetskem področju čaka v naslednjih dvajsetih letih in kako bomo čimprej prešli na trajnostne in lokalne vire energije.

Sedanje parlamentarne in neparlamentarne opozicijske stranke sprašujemo ali se strinjajo z našo pobudo? Sprašujemo jih naslednje:

  • Se zavedate, da fosilni viri energije niso vzdržni in Slovenijo vodijo v strateško nevaren položaj?
  • Se zavedate, da nuklearne elektrarne pomenijo izjemno varnostno tveganje?
  • Se zavedate, da morajo obnovljivi in lokalni viri energije postati glavni vir energije v Sloveniji?
  • Se zavedate, da moramo pospešiti in okrepiti vlaganja v elektrodistribucijski sistem in ga prilagoditi obnovljivim virom?
  • Se zavedate, da moramo, zaradi potreb Slovenije, takoj in nujno začeti z vlaganjem za pridobivanje energije in obnovljivih virov?
  • Ste za premišljen, odgovoren, hiter in odločen prehod na trajnostne obnovljive vire energije?
  • Ste zato, da sprejmemo jasno in odgovorno Energetsko strategijo do leta 2040, ki jo naslednja vlada začne tudi takoj uresničevati?

Vse opozicijske stranke vabimo na odkrite in odprte pogovore o naši pobudi, na pogovore o zastavljenih vprašanjih. Javnosti in medijem zagotavljamo, da jih bomo o teh pogovorih obveščali in po volitvah odkrito komunicirali razloge in odločitve, ki se tičejo zelenega prehoda.

Predhodna objava

Povzetek raziskave vzorčenja biomarkerjev na območju treh sežigalnic odpadkov

Naslednja objava

“Zaupanje si zaslužite”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve