SVINČENA SADRA – OKOLJSKI KRIMINAL

Erika Oblak

Pred dnevi so slovenski mediji spet poročali o okoljskem kriminalu. Tokrat se je na kmetijskih površinah na Koroškem znašla sadra, ki tudi do 33-krat presega mejne vrednosti vsebnosti svinca. VESNA – zelena stranka se sprašuje, kaj vse si okoljski kriminal še lahko dovoli, preden bodo tisti, ki so za to poklicani, odreagirali sorazmerno s posledicami teh dejanj. 

Svinec je zdravju zelo nevaren, še posebej zato, ker lahko v zgornjih plasteh prsti vztraja več sto let. Pri obdelavi s svincem močno obremenjene prsti je človek izpostavljen neposrednemu vnosu v telo in tudi preko zaužitja rastlin, ki na takih tleh rastejo. Poseben problem je onesnažen prah, ki se s prsti dviguje v zrak in nabira na površinah rastlin. Svinec vpliva na okvare funkcije možganske skorje, ki se kažejo kot lažje duševne zaostalosti, hiperaktivnost, motnje vedenja in druge razvojne motnje. Negativne učinke ima na vse organske sisteme, vpliva na imunski sistem, reprodukcijo in razvoj, na ledvice … 

Največjemu tveganju so izpostavljeni otroci do sedmega leta. 

Neučinkovitost institucij

To, kar se je zgodilo na Koroškem, je skratka resen okoljski kriminal. Vpleteni hitijo zatrjevati, da niso ničesar krivi: ne kmetje, ne posrednik, ne podjetja. Enako se je pred meseci zgodilo pri divjem odlaganju blat iz čistilnih naprav, za kar ne bo, kot kaže, nihče odgovarjal. V obeh primerih je v okolju nastala velika, dolgoročna škoda, na Koroškem celo na površinah, kjer se prideluje hrana. 

Okoljskega kriminala v Sloveniji nismo nikoli resno preganjali. Še več: tudi nadzor ne deluje. Onesnaževalci si sami naročijo in plačajo emisijske monitoringe, Inšpektorat za okolje pa že leta opozarja na kadrovsko podhranjenost, zaradi katere se kopičijo neobdelane zadeve. Dežurnega okoljskega inšpektorja nimamo – kot bi se okoljske nesreče in kriminal dogajali zgolj od ponedeljka do petka, od sedmih do treh. Šele pred dvema letoma so na državnem tožilstvu oblikovali posebno skupino tožilcev za pregon okoljskega kriminala.

V VESNI ne moremo razumeti, da po letih opozoril civilne družbe, medijev in Varuha človekovih pravic politika in državne institucije niso nikoli resno ukrepale. Ali pa pravzaprav razumemo, saj iz izkušenj vemo, da je v Sloveniji korupcija glavni razlog za številne okoljske probleme, onesnaževanje in okoljski kriminal. Leta 2021 se je Slovenija po indeksu zaznave korupcije Transparency International odrezala najslabše po letu 2013. Po nekaterih ocenah v koruptivnih dejanjih letno izgubimo 3,5 milijarde evrov oziroma 7,5 % slovenskega bruto domačega proizvoda.

Zaveza Vesne

S korupcijo in okoljskim kriminalom se bomo v VESNI – zeleni stranki resno spoprijeli, pri čemer vidimo pomembno vlogo v okrepljenem sodelovanju z uradom Evropskega javnega tožilca. Ključne so neodvisne in kadrovsko okrepljene državne institucije: Računsko sodišče, Nacionalni preiskovalni urad, Komisija za preprečevanje korupcije, Inšpektorat za okolje ter tožilstvo. Prenesli in izvajali bomo evropsko Direktivo o zaščiti žvižgačev ter poskrbeli, da žvižgačev, kritičnih novinarjev in nevladnih organizacij ne bo dovoljeno ustrahovati.

Naš cilj je jasen: ničelna toleranca do korupcije in okoljskega kriminala.

Predhodna objava

Slovenski predsodki do zelene

Naslednja objava

Zadnjih 30 let

1 thoughts on “SVINČENA SADRA – OKOLJSKI KRIMINAL

  1. Zahvala vsemu vašemu delovanju. Vem dobro kako to izgleda v SLO; ljudje se v glavnem potuhnejo, ali pa celo zahrbtno kvarijo akcije…na koncu smo ostali samo trije v civilni iniciativi proti divji gradnji oz. kraji denarja iz bank na Vipavskem. Smo uspeli, vendar se je Poljšak , Durnik in še kakšen iz občine maščeval, ker smo jim preprečili provizije pri umazanem poslu..Zdaj bo treba preprečit divjo sekanje gozdov, že tako so v 10 letih preveč izsekali.Pod starimi drevesi ki uspešno kljubujejo eroziji in vzdržujejo vodo v gozdovih, so žive skale in nevarni zlobni projekti izsekavanja bodo gorate predele SLO spremenili v sušni “Velebit” . BREZ GOZDOV NI VODE , NI VEČ ZAŠČITE PRED PONEBNIMI VPLIVI IN CHEMTRAILI”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve