#PogumZA legalizacijo: VESNA podpira Marihuana marš

Ljubljana, 18. 4. 2024 – VESNA – zelena stranka se danes udeležuje shoda Marihuana marš ter s tem izraža podporo pobudi za legalizacijo konoplje. Stranka zagovarja črtanje konoplje iz Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, s ciljem dekriminalizacije ter olajšane rabe primarno v medicinske in raziskovalne namene. VESNA prav tako podpira legalizacijo konoplje za osebno uporabo, ob ustrezni zakonski regulaciji ter rednem spremljanju učinkov tovrstne zakonodaje.

V Nemčiji je bila ravno na pobudo zelene stranke sprejeta sprememba zakonodaje, ki ureja status konoplje, kar je tudi pri nas vnovič sprožilo intenzivnejšo razpravo o legalizaciji rabe konoplje – tako v zdravstvene in raziskovalne namene kot tudi za osebno rabo. Legalizacija ne pomeni stanja “brez pravil”, ravno nasprotno: gre za uvajanje novih zakonov, ki zagotavljajo varnejšo rabo in transparentno upravljanje s to rastlino. Na primeru Nemčije vidimo, da se da sprejeti ustrezno in sodobno pravno podlago, ki sledi trenutnim družbenim standardom in naslavlja težave, ki so se pojavile kot posledica dolgotrajne kriminalizacije.

VESNA – zelena stranka se s trenutnim statusom konoplje ne strinja in predlaga črtanje konoplje iz Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog (Uredbe). Cilj te spremembe je dekriminalizacija ter predvsem lažja uporaba konoplje za znanstveno raziskovanje in razvoj farmacevtskih izdelkov. To je še posebej pomembno, saj več vodilnih znanstvenikov na tem področju izraža resen raziskovalni namen. Če bi konopljo črtali iz Uredbe, bi postala del regulacije, ki ureja zdravila in uporabo rastlin, pri čemer bi postala izenačena z drugimi zdravilnimi rastlinami. 

Stranka prav tako podpira legalizacijo konoplje za osebno rabo, saj ni izkazane škodljivosti za javno zdravje. Na drugi strani pomeni kriminalizacija uživanja konoplje potiskanje uporabnikov na rob zakona in veliko korist za preprodajalce drog. Z legalizacijo bi močno zmanjšali število kaznivih dejanj in sprostili stigmatizacijo uživalcev. Pri tem pa je treba sprejeti ustrezno zakonsko regulacijo, s katero se ščiti predvsem mladostnike in skupine, na katere bi raba lahko imela negativen vpliv. Konoplja bi lahko pridobila podoben status kot alkoholne pijače: ne bi smela biti dosegljiva mladoletnikom; prepovedano bi bilo oglaševanje; prodajati bi jo smele zgolj prodajalne, ki bi zato pridobile posebno dovoljenje; na javnih mestih, v in ob šolah ter športnih objektih bi veljala prepoved kajenja ipd. Po nemškem vzoru bi po prehodnem obdobju morali opraviti oceno vplivov na mlade, na javno zdravje ter po potrebi ustrezno korigirati zakonodajo.

Predhodna objava

VESNA podpira čimprejšnjo uvedbo kavcijskega sistema

Naslednja objava

VESNA ob svetovnem dnevu Zemlje vložila kandidatno listo za evropske volitve

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve