Podpora ZPMS: šolska kosila za socialno ogrožene

Poslano: Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje (ga. Anita Ogulin, predsednica)

Spoštovani,

v zadnjih dneh nas je doseglo pismo, ki ste ga naslovili na poslance_ke Državnega zbora in Vlado Republike Slovenije, s katerim jih pozivate k uresničevanju ustavne pravice do brezplačnega osnovnega šolanja ter v okviru tega k razširitvi kroga upravičencev_k do subvencije za šolsko kosilo tudi na 4. in 5. dohodkovni razred. Vaša prizadevanja v celoti podpiramo in se pridružujemo pobudi. V dneh, ko si politika brezsramno podvaja sredstva za financiranje političnih strank, je proračunskega denarja očitno dovolj, treba ga je le usmeriti v pravi namen – in otrokom, sploh tistim iz socialno ranljivejših skupin, zagotoviti vsaj brezplačen obrok. Danes – za jutri. In ne šele čez mnogo let.

V VESNI – zeleni stranki si prizadevamo za pravičen dostop do javnega osnovnošolskega izobraževanja, ki mora biti z vsemi svojimi elementi (tudi neobveznimi) dostopno vsem. V tem smislu je še posebej nujno poskrbeti za najranljivejše med nami in otrokom iz socialno prikrajšanih družin omogočiti brezskrbno izobraževanje. To naj jim v življenju odpira nove priložnosti, ne pa jih omejuje pri tem, da se počutijo enake v skupnosti, ki nanje pozablja ali jih tako ali drugače diskriminira, kar dolgoročno vpliva na njihov osebni in poklicni razvoj, v družbi pa na reprodukcijo socialne neenakosti.

Nedopustno se nam zdi, da so bremena najranljivejših (otrok, upokojencev, težko bolnih) prepuščena humanitarnim organizacijam, ki tukaj opravljate izjemno delo – za kar se vam na tem mestu zahvaljujemo in izrekamo vse spoštovanje – a hkrati namesto države rešujete ali vsaj blažite probleme, ki bi jih vlada morala nasloviti sistemsko. Na drugi strani si država ne upa obdavčiti luksuznih nepremičnin, kapitalskih dobičkov … in osnovnim potrebam prebivalcev_k namenja vse manj. Počasi duši zdravstvo, na tiho privatizira energetiko, preprečuje ustrezen razvoj socialnega sektorja (starejši, socialno ogroženi) in dovoljuje, da socialni status vpliva na življenjske odločitve otrok in mladih: možnosti šolanja, izbire poklica.

Čas je, da tudi politika sprejme prave odločitve in prevzame odgovornost.

V želji po solidarni družbi vam izrekamo vse spoštovanje.

Urša Zgojznik, sopredsednica VESNE – zelene stranke

Uroš Macerl, sopredsednik VESNE – zelene stranke

Predhodna objava

Demokracija ali plen samo za izbrane?

Naslednja objava

Odprto pismo evro-poslancem_kam: Slovenija mora biti glas narave v EU

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve