Okoljska pravičnost ne pozna državnih meja!

VESNA s predsednikom Evropskih zelenih Waitzem na Muri

Sladki Vrh, 31. maj 2024 – Kandidati_ke VESNE – zelene stranke, dr. Vladimir Prebilič, Urša Zgojznik in Saša Fras, so s predstavniki_cami avstrijskih Zelenih Štajerske ter predsednikom Evropskih Zelenih Thomasom Waitzem danes obiskali_e deponijo na murskem otoku pri Ceršaku. Gre za deponijo, neposredno ob avstrijsko-slovenski meji, kamor se odlagajo nevarne snovi, ki ogrožajo pitno vodo in tla v celotni okolici. Odloženi material ob višjem vodostaju in ob poplavah konča v reki Muri in le vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do okoljske katastrofe na enem največjih vodovarstvenih območij v Evropi.

Thomas Waitz, predsednik Evropske zelene stranke in evropski poslanec je poudaril, da je današnje srečanje ob meji demonstracija sodelovanja pri reševanju perečih okoljskih vprašanj v lokalnem okolju, četudi preko tega poteka državna meja. Okolje namreč ne pozna meja in zanj smo soodgovorni tako v Sloveniji kot Avstriji. Upa, da bo tudi ta akcija pomenila dodaten pritisk na slovenske oblasti in jih spodbudila k urgentnemu reševanju konkretnega primera. Nadeja se odločitve, ki bi pomenila zaprtje deponije oz. njeno trajno rešitev.

Dr. Vladimir Prebilič, vodilni kandidat VESNE: “Odlagališče odpadkov na reki Muri pri Ceršaku je okoljska tempirana bomba, ki se sproži vsakič, ko reka Mura doseže visok nivo in s seboj v strugo odnese odpadke. Gre za okoljsko, čezmejno vprašanje, ki bi ga morale oblasti rešiti in ustrezno obravnavati že pred leti. Ker se to ni zgodilo, se predstavniki zelenih strank iz Avstrije in Slovenije zavezujemo, da bomo zadevo prenesli na evropsko raven in od nacionalnih oblasti zahtevali, da se zbudijo in učinkovito rešijo situacijo.”

Urša Zgojznik, sopredsednica VESNE: “Gre za tipičen primer nedelovanja inšpekcije, izogibanja zakonom in elementov okoljskega kriminala. Kot se v Sloveniji pogosto dogaja, problem ni toliko v zakonu kot v tem, da ga nekdo namerno krši. Zlasti se nam zdi nenavadno, da pristojne službe dovoljujejo aktivnost s tako močnim vplivom na okolje na tako občutljivem mestu.”

Andreas Lackner, poslanec Zelenih na avstrijskem Štajerskem: “Stanje na deponiji Ceršak, ki je označena kot kompostarna, ogroža našo pitno vodo in čezmejno biosferno območje Mura-Drava-Donava. Nesprejemljivo je, da kljub večkratnim opozorilom lokalnih iniciativ in okoljskih organizacij niso bili sprejeti ustrezni ukrepi. Takšno odlagališče pod temi pogoji v Avstriji nikoli ne bi dobilo dovoljenja za obratovanje. Zato pristojne pozivam k takojšnjemu pregledu dovoljenj. Slovenska vlada mora, v okviru pristojnih služb, nemudoma zagotoviti ustrezen nadzor nad obratom, ki ogroža našo čudovito pokrajino, naravo in prebivalstvo. Okoljska pravičnost ne pozna državnih meja!“

Predhodna objava

VESNA za Evropski stanovanjski sklad za mlade

Naslednja objava

VESNA v Bruselj pošilja prvega zelenega slovenskega evroposlanca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve