Odprto pismo

Spoštovani predsedniki strank,
Gibanje Svoboda, dr. Robert Golob,
Socialni demokrati, ga. Tanja Fajon,
Levica, g. Luka Mesec,

v VESNI – zeleni stranki smo v minulih dneh, preko medijskega poročanja, izvedeli za pot predsednice Državnega zbora Republike Slovenije (DZ RS), mag. Klakočar Zupančič na Dunaj, z vladnim letalom Falcon.

Četudi razumemo pojasnila, da so bili ob izvedbi te poti ustrezno upoštevani vsi zakonski in podzakonski predpisi ter sklepi in navodila Vlade za uporabo vladnega letala, se sprašujemo predvsem o smotrnosti načina potovanja, glede na to, da je šlo za kratko razdaljo, pod 500 km.

Razumemo, da je bilo letalo Falcon tudi v preteklosti že uporabljeno za izvedbo podobnih oz. podobno dolgih poti, kar pa ne more biti opravičilo, da se s takim ravnanjem nadaljuje iz več razlogov:

  • trenutno se spopadamo s hudo podnebno krizo in njenimi posledicami, kar prepoznava tudi svetovna politika ter išče rešitve za blaženje podnebnih sprememb, k okoljsko bolj odgovornemu ravnanju pa spodbuja tudi državljanke in državljane;
  • prav tako se trenutno spopadamo z energetsko krizo, v okviru katere se sprejemajo različni ukrepi za varčevanje z energenti ter nenazadnje, ker
  • je ravno vaša vlada, tako v času predvolilnih obljub kot tudi s koalicijskim dogovorom, obljubila, da bo delala drugače tudi na področju varovanja narave oz. okolja.

Ob tem naj vas spomnimo le na nekaj zavez iz Programskega dela koalicijskega dogovora 2022-2026. Zavezali ste se k boljšemu varovanju narave; konkretno na področju prometa in mobilnosti pa: da boste spodbujali rabo alternativnih goriv in dosledno izvajanje strategije trajnostnega razvoja prometa; da boste podpirali razvoj trajnostne mobilnosti ter rabo javnega potniškega prometa in spodbujali uporabo okolju bolj prijaznih prevoznih sredstev. To so sicer pohvalne zaveze, ki pa jih ne živite v praksi in s tem izgubljate tudi dragoceno priložnost – biti vzor državljanom, še posebej kot vlada, ki trdi, da postavlja okolje na prvo mesto. Pri tem ravnate kot vlade pred vami in s tem celo opravičujete svoje odločitve. Ob zavedanju trenutnih kriznih okoliščin taka potovanja pač ne morejo biti (več) sprejemljiva, četudi so včasih bila in čeprav ob tem ni šlo za preseganje pristojnosti ali predpisov. Menimo, da taki načini potovanj, (ne)prevzemanja odgovornosti ali pa komunikacije z državljani niso sprejemljivi.

Mag. Klakočar Zupančič je v odzivu medijem med drugim dejala, da je presenečena nad absurdnostjo situacije, ki je nastala zaradi njenega obiska, mi pa lahko rečemo, da smo presenečeni nad absurdnostjo njenega odgovora. Izjava o potovanju s kočijo predstavlja višek arogance oblasti. Upamo si trditi, da predsednica DZ RS ve, da obstaja veliko okolju prijaznejših oblik prevoza1 od izbranega poleta s Falconom in da v tem primeru ne gre za nevednost pač pa načrtno ignoranco. Ne gre za to, da se pričakuje, da se ne ustvarja ogljični odtis oz. je ta ničen, ampak da moramo kot družba težiti k temu, da je ta čim manjši. Npr. že ob potovanju z avtomobilom bi bil odtis manjši, prav tako pa bi se lahko poslužila tudi javnega prevoza in potovala npr. z vlakom in tako potovanje izkoristila kot promocijsko kampanjo za spodbujanje rabe javnega prevoza. Upoštevanje, da je predsednica DZ RS potovala ravno v Avstrijo, velja še posebej izpostaviti primere dobre prakse na tem področju, saj tudi avstrijski politični vrh (konkretno predsednik Van der Bellen in številni drugi, med njimi tudi EU poslanci2) za svoja potovanja uporabljajo kopni, celo javni potniški promet.

Kolikor je predsednica DZ RS presenečena nad pozornostjo, ki jo je vzbudila s svojim potovanjem, smo v VESNI – zeleni stranki pravzaprav veseli, da se je preko tega odprla široka javna debata in spodbudila Slovence_ke k razmisleku o ogljičnem odtisu, ki ga povzročamo s svojim življenjskim slogom in spodbujamo posameznike_ce, da preko brezplačnih (spletnih) aplikacij izračunajo svoj ogljični odtis ter premislijo o spremembi svojih navad. Vabimo tudi vas, da se nam pridružite v tej spodbudi.

Preseneča pa nas, da se kljub več vprašanjem o tej temi niste jasno opredelile vse vladne stranke. Pričakovali bi vsaj odziv, ne glede na to, ali odločitev podpirate ali ji nasprotujete, predvsem pa jasne zaveze za ravnanje v podobnih primerih v prihodnje.

Pozivamo vas k oblikovanju načrta za ter sprejetje posodobljenih navodil za rabo vladnega letala, pri čemer se jasno določi, da se za poti, krajše od 500 km, uporablja kopenski promet.

S spoštovanjem
VESNA – zelena stranka 
Urša Zgojznik, sopredsednica
Uroš Macerl, sopredsednik

V Ljubljani, 6. januarja 2023

1 – V prilogi navajamo nekaj informativnih okvirnih izračunov ogljičnega odtisa pri potovanju z različnimi prevoznimi sredstvi – v pomoč pri presojanju okoljskih vplivov ob načrtovanju naslednjih potovanj.

2 – Nekaj primerov: https://www.youtube.com/watch?v=r43rJtnConc&ab_channel=OE24.TV
https://europeangreens.eu/news/more-trains-more-accessible-fares-european-greens-board-first-vienna-brussels-night-train?fbclid=IwAR0fRTNOETGJmwak86kTSOyLnAlWWh_E0pPw2FidobmbfPRUbePJHd8IyaU;https://thomaswaitz.eu/language/en/transparency/?fbclid=IwAR2ykwk9ewWLlQjxKN937Er8Uyx9KSnYqATCbe_N8wR7jTPPal-jUhpQGBU.

Priloga: Primerjava izračunov ogljičnega odtisa, stroškov ter časa potovanja na relaciji: Ljubljana – Dunaj – Ljubljana

Namen izračunov je predvsem ozaveščevalen, da bi si vsi znali bolje predstavljati vpliv različnih načinov potovanja tre sprejemati okoljsko bolj odgovorne odločitve.

Pri izračunih smo poskusili prikazati primerjavo različnih vrednosti, ki čim bolj opišejo dejansko pot in verjeten način potovanja delegacije predsednice Državnega zbora.

Izračuni predstavljajo okvirne ocene, saj lahko natančen ogljični odtis računamo le, ko poznamo vse parametre.

AVTOVLAKAVTOBUSPOTNIŠKO LETALOLETALO FALCON
KalkulatorMyClimateSaveAtrainCarbonfootprintCarbonfootprint
Štev. km / drugo760 km poraba 10 l diesel760 km760 km
Št. oseb4*4*4*4*4*
Ogljični odtis na delegacijo v kg ekv. CO2356 kg32 kg320 kg840 kg
600 kg**
5.000 kg**
3.500 kg***
Ogljični odtis na osebo v kg ekv. CO289 kg8 kg70 kg210 kg
150 kg**
1.250 kg**
875 kg***
Ocena časa vožnje v eno smer3,5 h (v primeru praznih cest – vikend, praznik)6 h(podatek Slov. železnic za hitri vlak)6 h (podatek za Flixbus)Ni poleta1 h 45 min.(2*30 min poti na / z letališča; 45 min. leta, priprave na let niso vključene)
Strošek potovanja v eno smer17,8 eur / osebo71,02 eur / vozilo(upoštevana poraba 10 l / 100 km, diesel in strošek vinjete)125 eur / osebo (vrednost vozovnice po podatkih Slov. železnic)59,99 eur / osebo(vrednost vozovnice Flixbus)Ni poletaNi podatka

* Po podatkih Kabineta predsednice Državnega zbora so predsednico na poti spremljali še generalna sekretarka DZ, varnostnik in uslužbenka protokola

** Podatek, povzet po 24 UR*** Podatek, povzet po N1

Predhodna objava

Odprto pismo predsedniku vlade

Naslednja objava

“(Pro)vizija Magna”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve