Odprto pismo predsedniku vlade

Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob,

v VESNI – zeleni stranki kot tudi naši evropski zeleni družini – Evropski zeleni stranki (European Green Party) smo z veseljem, Slovenci in Slovenke pa tudi s ponosom, spremljali vaš nagovor poslancem Evropskega parlamenta (EP). Verjamemo, da ste s svojim nastopom odlično predstavljali Slovenijo – kot napredno srednjeevropsko državo, ki se aktivno spopada z vprašanji reševanja energetske krize, zelenega prehoda kot tudi geostrateškimi vprašanji, pomembnimi za zagotovoitev miru in stabilnosti v regiji Zahodnega Balkana, ki jo želimo še tesneje povezati in vpeti v evropsko družino. V skupini Zelenih v EP poleg tega prepoznavajo prizadevanja za vzpostavitev vladavine prava in spoštovanje človekovih pravic, kar sta v nagovoru izpostavila sopredsedujoči skupini Zelenih v EP Philippe Lamberts ter sopredsednik Evropske zelene stranke in poslanec EP, Thomas Waitz.

Philippe LAMBERTS
Philippe LAMBERTS: video posnetek

Kljub temu pa žal ugotavljamo, da so nekatera okoljsko pomembna vprašanja ostala neodgovorjena. Ker gre za ključna vprašanja naše prihodnje prehranske in energetske varnosti, vas pozivamo, da podate odgovore na tisto, kar je na razpravi EP ostalo neodgovorjeno – ne samo državljanom in državljankam Slovenije ampak tudi Evropske unije.

V prvi vrsti gre za vprašanja g. Lambertsa glede stališča Slovenije glede uporabe najbolj škodljivih pesticidov, kjer slovenska vlada žal ni zavzela odločnega stališča glede omejitve uporabe teh okolju in zdravju škodljivih sredstev, kljub temu, da – za uspešno zagotavljanje prehranske samooskrbe – obstajajo učinkovite, okolju prijaznejše alternative. Na to področje smo v VESNI – zeleni stranki opozorili v preteklih dneh.

Thomas WAITZ
Thomas WAITZ: video posnetek

Drugi sklop vprašanj, na katera poslancema EP Lambertsu in Waitzu niste odgovorili se nanaša na področje energetike. Ob grožnji stabilnosti energetske oskrbe ter podražitvi energentov bi si državljanke in državljani želeli tudi odgovorov na vprašanja glede konkretnih korakov v smeri zmanjševanja birokratskih ovir ter nadgradnje električnega omrežja, ki je bistveno za postavitev solarnih streh po celotni Sloveniji. S ciljem, da si gospodinjstva ne le znižajo ceno elektrike, ampak jo oddajajo v omrežje ter s tem prispevajo k manjši odvisnosti od uvoza energentov ter seveda bolj trajnostnemu načinu pridobivanja teh.

Tretji sklop vprašanj, prav tako vezan na energetiko, se konkretneje dotika vprašanj okrog morebitne izgradnje novega bloka jedrske elektrarne – NEK2. G. Waitz je v svojem nagovoru navedel nekaj dejstev o samem trajanju tovrstne gradnje (ne gre za projekt, ki bi “iz danes na jutri” rešil naš problem energetske oskrbe) kot tudi o morebitni nevarnosti gradnje na potresnem območju ter zaključil z vprašanjem: “Zakaj bi radi gradili nov blok NEK, ko ima Slovenija vse možnosti, da bi se odločila za sončno energijo in kako boste pomagali gospodinjstvom, da bodo elektriko lahko vračala v sistem?” G. Lamberts je podal tudi pobudo, ki jo v VESNI vsekakor pozdravljamo, in sicer, da naj Vlada Republike Slovenije omogoči uravnoteženo razpravo o dejanski ceni ter okoljski škodi energije, proizvedene iz plina, uranove rude ali sonca ter v javnosti ne predstavlja še ene jedrske elektrarne kot magične rešitve za vse (energetske) probleme.

Ob tem vsekakor izražamo vso pripravljenost za skupno reševanje te problematike ob sodelovanju strokovne kot tudi splošne javnosti. Tako v evropski skupini Zelenih kot tudi v VESNI – zeleni stranki verjamemo, da lahko s skupnimi prizadevanji najdemo ustrezne rešitve za prihodnost teh tako pomembnih področij, ki bodo dobre za državljanke in državljane trenutnih pa tudi prihodnih generacij.

V pričakovanju odgovorov vas prijazno pozdravljamo.

S spoštovanjem
VESNA – zelena stranka
Urša Zgojznik, sopredsednica
Uroš Macerl, sopredsednik

V Ljubljani, 14. decembra 2022

Video povezave

Philippe LAMBERTS: video
Thomas WAITZ: video
Video celotne razprave: https://bit.ly/3G0ochb

Predhodna objava

“V mrtvem okolju je nemogoče kogarkoli nahraniti.” ali: Komu bi zares škodila prepoved glifosata?

Naslednja objava

Odprto pismo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve