KORAKI DO ZMANJŠANJA ODVISNOSTI OD ZEMELJSKEGA PLINA IN NAFTE – PRVI DEL

RAZOGLJIČENJE ENERGETSKEGA SISTEMA, ZMANJŠANJE RABE ENERGIJE V STAVBAH

Obstoječa paradigma nenehne gospodarske rasti preprečuje nujen in hiter prehod v podnebno nevtralnost.

Ob nadaljnjem stalnem naraščanju porabe energije ne bomo dosegli ciljev Mednarodne podnebne konference. Zato si bomo najprej prizadevali za nizkoenergijsko družbo in gospodarstvo, ki temeljita na obnovljivih virih energije, nato pa za povečanje učinkovitosti rabe energije v vseh sektorjih. Preostala oskrba z energijo mora biti zasnovana na lokalno razpoložljivih obnovljivih virih energije in zaradi zagotavljanja trenutnih potreb ne sme puščati bremen prihodnjim rodovom. Zmanjšati moramo tudi izgube električne energije v omrežjih.

V Sloveniji smo za leto 2020 dosegli ciljni delež končne rabe električne energije iz obnovljivih virov, vendar zgolj zaradi statističnega prenosa iz Češke, vrednega več milijonov evrov. Ta denar bi lahko namenili za dolgoročne naložbe v OVE v Sloveniji. Z zdajšnjo hitrostjo ne bomo dosegli cilja, ki ga v okviru svežnja »Pripravljeni na 55« za Slovenijo predvideva predlog Evropske komisije. Zato bomo zahtevali uveljavitev in začetek izvajanja naslednjih ukrepov:

1. Zmanjšanje rabe energije pri končnih uporabnikih z ukrepi za učinkovito rabo energije in surovin v stavbah, gospodarskem sektorju in prometu s kombinacijo javnih sredstev in mobilizacije zasebnega kapitala. Zaradi pojava povratnega učinka (angl. rebound effect), ki spodkopava dosežke nižje rabe energije in boljše energetske učinkovitosti, bomo ukrepe podkrepili z ustrezno mešanico politik, ki bodo preprečevale nastanek povratnih učinkov in škodljivih vplivov na okolje.

2. Postopna izenačitev cen električne energije in naravnih virov, ki jih plačuje industrija, s cenami, ki jih plačujejo gospodinjstva.

3. Hitra izvedba strategije izstopa iz premoga ter zmanjšanje stroškov emisijskih kuponov in izgube v višini 870 milijonov evrov do leta 2030 z zaprtjem TEŠ6 in nadomestitvijo kurjenja lignita s takojšnjimi investicijami v tehnologije, ki temeljijo na obnovljivih virih energije.

4. Kljub temu, da izgradnje novega jedrskega objekta v Sloveniji ne podpiramo, se zavzemamo za takojšen začetek najširše javne razprave o možnih alternativah izgradnji novega jedrskega objekta.

5. Naložbe v hidroelektrarne na srednji in spodnji Savi zaradi varstva narave/biotske raznovrstnosti niso sprejemljive, zato se bomo zavzemali tudi za opustitev načrtov njihove izgradnje.

6. Uvedba državnega investicijskega programa za zamenjavo vseh obstoječih streh s solarnimi.

7. Zahtevali bomo dosledno izvajanje ukrepov, ki so predvideni v Dolgoročni strategiji energetske prenove stavb do leta 2050 in predlagali dodatne ukrepe. Poseben poudarek bo namenjen tudi rešitvam za tiste prebivalce, ki se spopadajo s tveganjem energetske revščine.

8. Poenostavitev umeščanja objektov za izkoriščanje lokalno razpoložljivih obnovljivih virov energije za proizvodnjo toplote, hladu in elektrike iz energije sonca, vetra, geotermalne energije (z obveznim reinjiciranjem) in biomase (hkratno zagotavljanje kakovosti zraka). Ob tem bomo vzpostavili ustrezen sistem vključevanja zainteresiranih deležnikov v postopke odločanja in tako pospešili procese odločanja.

9. Oblikovanje energetsko samooskrbnih sosesk ter skupnostno financiranje takih naložb (zadruge), kar demokratizira sektor energetike in mobilizira zasebni kapital.

10. Za proizvodnjo energije iz OVE bomo izkoristili degradirana območja in izboljšali učinkovitost umeščanja OVE v prostor, vendar ne na račun izgube biotske raznovrstnosti ali razvrednotenja drugih prvin prostora/krajine, torej izven zaščitenih območij Nature 2000.

11. Reševanja neenakomerne proizvodnje energije iz obnovljivih virov se bomo lotili s krepitvijo razvoja omrežja za distribucijo električne energije, da bo lahko sprejelo razpršene vire elektrike in integracijo različnih omrežji. Ob tem bomo podpirali ukrepe za shranjevanje viškov energije (npr. proizvodnja vodika z elektrolizo na podlagi sončne energije, sintetičnih goriv ipd.) in jih med drugim kombinirali z ukrepi za e-mobilnost in integracijo toplotnih črpalk ter aktivnim odjemom energije.

Foto: George Bakos, unsplash
Predhodna objava

VESNA je rojena!

Naslednja objava

Podprite kandidatke in kandidate na VESNINIH listah

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve