Desno-liberalni pol nam na krožnike vsiljuje GSO

Ljubljana, 9. 2. 2024 – Evropski poslanci so včeraj z večino odprli vrata nepreverjenim gensko spremenjenim organizmom (GSO) na naše krožnike. In to brez upoštevanja znanstvenih podlag in preverjanja biološke varnosti živil, pridobljenih z uporabo novih genomskih tehnik (NGT). To pomeni potencialno nevarne rastline na poljih evropskih kmetov in krožnikih evropskih potrošnikov. Desno-liberalne skupine, pod vodstvom Evropske ljudske stranke (EPP), so celo nasprotovale uvedbi obveznega označevanja takih živil, a je Zelenim vendarle uspelo doseči sprejetje amandmaja, po katerem bodo evropski potrošniki upravičeni vsaj do informacij o tem, kaj jedo. VESNA – zelena stranka ob tem opozarja, da tovrstni posegi še bolj v kot stiskajo male kmete, ki si prizadevajo za sonaravno kmetovanje in kakovostno lokalno hrano. Ni potrebe po GSO, pač pa po podpori majhnih (ekoloških) pridelovalcev.

Gre za uredbo, ki omogoča enormne dobičke kapitala ter resno ogroža varnost in kakovost evropske prehrane kot tudi dostop do semen, ki so ključ naše prehranske suverenosti. Že danes okoli 20 % največjih pridelovalcev pobere za 80 % subvencij. Z vpeljavo GSO se te razlike med največjimi in velikim številom malih kmetov le še povečujejo: Več GSO, več pridelka in še več subvencij za največje. Naravnost zastrašujoče je, s kakšno brezbrižnostjo odločevalci sprejemajo tako pomembne predpise, ki lahko resno ogrozijo prehransko varnost Evropejk in Evropejcev.

Uroš Macerl, sopredsednik VESNE, ekološki kmet: “V dneh, ko spremljamo proteste kmetov po vsej Evropi, je evropsko kmetijstvo dobilo novo klofuto v obraz – skozi široko odpiranje vrat NGT in GSO, brez upoštevanja relevantnih znanstvenih podlag, varnosti živil … Znova gre za prehitevanje po desni, ki ga močno zagovarjajo prav desne stranke. A evropsko kmetijstvo je zlomljeno ravno zaradi pritiskov velikih agro-korporacij. Ceno napačnih odločitev plačujemo kmetje po vsej Evropi. Kmetje smo stisnjeni med visokimi proizvodnimi stroški in nizkimi maloprodajnimi cenami. Medtem pa se tisti, ki najbolj goreče zagovarjajo velike agrokemične lobije in porušeni sistem pravzaprav ohranjajo pri življenju, pretvarjajo, da jim je mar za nas.”

VESNA – zelena stranka ob tem opozarja tudi na nujnost strateškega načrtovanja kmetijske politike doma. Kot eno od rešitev vidi oblikovanje deležniško sestavljenega Narodnega sveta za dolgoročno kmetijsko politiko in znanje. Ključna prioriteta pa mora biti zaščita kmetijskih zemljišč – kot osrednjega stebra strateškega pomena.

dr. Vladimir Prebilič: “Ponovno vidimo, kako se tako pomembne odločitve kot je ta, kaj bomo jedli, sprejemajo stran od oči državljanov. A to ni Evropska unija, ki si jo zaslužimo. EU je tudi hrana na našem krožniku. Prizadevali si bomo, da bo ta za potrošnika varna, kmetu pa pošteno plačana. Trajnost se začne doma, pri lokalnem ponudniku, ne pri uvoženi hrani vprašljive kakovosti, ne pri velikih agroživilskih korporacijah ne pri GSO. Lokalna samooskrba je temelj evropske prehranske suverenosti in naše varnosti.”

Predhodna objava

VESNA na evropske volitve z Vladimirjem Prebiličem

Naslednja objava

Kam odtekajo evri slovenske energetike?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve