Brez odgovornosti tudi Svobode ni

Ljubljana, 25. 10. 2023 – VESNA – zelena stranka najstrožje obsoja domnevne zahteve predsednika vlade Republike Slovenije po odstopu predsednice Državnega zbora (DZ RS). Ta poteza je še ena od mnogih, ki kaže na dejstvo, da dr. Robert Golob razume volilni rezultat stranke Gibanje Svoboda ter svoj položaj predsednika vlade, kot položaj vrhovnega poglavarja, kot ga pozna zgodovina iz kraljevin, cesarstev in še danes diktatorskih sistemov v nedemokratičnih državah. Temu pritrjuje tudi pričanje nekdanje ministrice za notranje zadeve pred preiskovalno komisijo DZ RS, kjer je jasno opisala nedovoljene poskuse vplivanja dr. Roberta Goloba na njene odločitve ter delovanje policije. V VESNI želimo ob teh zdrsih spomniti, da svoboda pride z roko v roki z odgovornostjo – tisti, ki zasedajo najvišje funkcije v državi, nosijo tudi največjo odgovornost, tako za zasledovanje programskih ciljev ter razvoj države kot tudi stanje demokracije.

Urša Zgojznik, sopredsednica VESNE: »Demokratična ureditev Republike Slovenije temelji na strogi delitvi oblasti na 3 med seboj neodvisne veje oblasti, kjer bi vsakemu predsedniku vlade moralo biti jasno, da predsednika oz. predsednico Državnega zbora volijo in izvolijo poslanci, ki so poslanci ljudstva, ne predsednika stranke ali vlade. Poskusi discipliniranja predsednice DZ RS ali posameznih poslank kažejo na nerazumevanje ali še huje rušenje temeljev delovanja naše države in demokratične ureditve. Glede na to, da so v tej vladi disciplinirane predvsem ženske, pa to kaže tudi na močno zakoreninjeno spolno neenakost in nezavidljiv položaj žensk, tudi tistih, na najvišjih političnih položajih.«

Uroš Macerl, sopredsednik VESNE: »V VESNI smo zgroženi ob dejstvu, da svoje vloge na način, kot je opredeljena v ustavi in v politični kulturi razvitih demokracij, očitno ne vidijo niti poslanci. Poslanci Gibanja Svoboda npr. niti ne trznejo, ko zaradi ločenega (drugačnega) mnenja poslanko njihove stranke preprosto izključijo iz stranke; taisti poslanci ne postavijo jasne meje predsedniku svoje stranke, ki bi v nekem trenutku kar ukazal, da naj predsednica DZ RS odstopi. Hkrati pa poslanci ostalih strank, tako koalicijskih kot tisti v opoziciji, ostanejo tiho in se pretvarjajo, da so taka dejanja notranja vprašanja in zadeve posamezne stranke. S tem pristajajo na rušenje ne le strankarske, ampak tudi nacionalne demokratične ureditve.«

Razumevanje demokracije ter vodenja vlade v Sloveniji ima očitno težavo. V prejšnjem mandatu smo bili priča uporabi nasilja proti državljanom, ki so demokratično izražali svoje mnenje, neposrednim vplivom na javne medije in prvim vzorcem vladanja na način, ki je postal več kot očiten na Madžarskem in Poljskem, v Srbiji. A tudi v tem mandatu, po več kot očitno izraženem upanju po drugačni politiki na zadnjih volitvah, se vlada pod vodstvom dr. Roberta Goloba ne more izogniti avtoritativnemu načinu vladanja, poseganju predsednika v strokovne odločitve ministrstev, poskusom vplivanja na zakonodajno vejo oblasti ter – ob vseh političnih čistkah – zanemarjanju ključnih prioritet za uspešen razvoj države.

Stranke, ki trenutno ali pa so vladale v preteklem mandatu, se sprenevedajo ob občasnih razkritjih koruptivnega ravnanja in političnih ‘ugrabitev’ državnih podjetij, ki denar nelegalno preusmerjajo k bogatenju izbranih posameznikov_ic ali k političnim strankam. Med tem, ko se igrajo notranje razprtije in trudijo utišati glasove, ki vpijejo »Cesar je gol!« pa se z državo ne ukvarja nihče: doživljamo razpad zdravstvenega sistema, javnega šolstva, nismo učinkoviti pri črpanju evropskih sredstev za pravičen zeleni prehod … Poslanci_ke DZ RS ne opravljajo svoje ustavne funkcije neodvisno od Vlade RS, ne zastopajo ljudstva v svojih odločitvah, ampak slepo sledijo odločitvam političnih elit, ki v enem ali drugem trenutku vodijo vlado.

VESNA – zelena stranka bo s svojimi poslanci_kami v prihodnjem mandatu Evropskega parlamenta ter v naslednjem mandatu DZ RS ravnala drugače. Nikomur od lastnikov kapitala ali medijev nismo dolžni ničesar. Naša ravnanja včeraj, danes in v prihodnje bodo temeljila na iskrenem delovanju v obrambo demokracije, socialne pravičnosti ter razvoja gospodarstva, ki z neposrednim okoljem živi v sožitju ter ob brezpogojnem varovanju okolja in narave, v kateri živimo.

Predhodna objava

Prvo glasovanje o glifosatu: brez večine za 10-letno podaljšanje

Naslednja objava

VESNA na evropske volitve s pogumom in skrbjo za sočloveka in naravo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve