Evropski poslanec Komisiji podal pobudo za revizijo postopkov okoli gradnje kanala C0

Bruselj, Ljubljana, 31. 3. 2023 – Evropski poslanec in sopredsednik Evropske zelene stranke (European Green Party – EGP), Thomas Waitz, se je minuli teden mudil v Sloveniji, na obisku VESNE – zelene stranke, ki je v postopku pridružitve EGP. V okviru svojega obiska se je seznanil tudi s problematiko poseganja v načela okoljske demokracije ob gradnji kanala C0 ter z nevarnim posegom v okolje na področju ljubljanskega vodonosnika, ki lahko ogrozi oskrbo vseh prebivalcev območja s pitno vodo. Obiskal je tudi nekaj lokacij ob gradbišču, kjer so njemu in predstavnikom VESNE županovi “varnostniki” tudi odkrito grozili s fizičnim nasiljem. Presenečen nad ravnanji, povezanimi s projektom, se je odločil na Evropsko komisijo nasloviti pobudo za izvedbo dodatnih preverjanj in revizijo na kraju samem, da se zagotovi, da sredstva EU ne bodo vložena v projekt, ki ne bi imel bistvene dokumentacije in dovoljenj, vključno s presojo vplivov na okolje. Od komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreira pričakuje preverbo vseh morebitnih nepravilnosti pri upravljanju in izvajanju tega projekta.

V svojem dopisu evropski komisarki se je Waitz skliceval na številne “zaskrbljujoče informacije”, ki jih – v obdobju od lokalnih volitev 2022 – prejema iz Slovenije, v zvezi z ravnanjem Mestne občine Ljubljana, glavne upravičenke do EU sredstev za projekt “Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja” (C0).

Kot ugotavlja Waitz, številna poročila kažejo na tveganje za delovanje sistemov upravljanja in nadzora ter porajajo dvom v zakonitost aktov, ki so jih izdajali nacionalni organi, odgovorni za spoštovanje okoljskih standardov in varstva pitne vode (gradbena dovoljenja, odločbe s področja presoje vplivov na okolje, vodna soglasja). Meni, da je nujno, da tak projekt poteka le ob tremeljiti presoji vplivov na okolje.

Župan Janković se je ob napovedi, da bo poslanec k reviziji pozval Evropsko komisijo, odzval z besedami, da je to “njegova pravica”, pri čemer ni komentiral dogajanja, ki mu je bil g. Waitz priča ob obisku gradbišča; za ravnanje varnostnih služb se prav tako ni niti opravičil, kar predstavlja novo dno v načinu komunikacije župana z vsemi, ki mu kakorkoli nasprotujejo.

Obisk gradbišča Kanala C0 1/2 – sopredsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz, marec 2023
Predhodna objava

“(Pro)vizija Magna”

Naslednja objava

VESNA ogorčena nad “darilom” zavarovalnic ob svetovnem dnevu zdravja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve