VESNA začela kampanjo s “spitzenkandidatom” Evropskih Zelenih

Ljubljana, 9. 5. 2024 VESNA – zelena stranka ob današnjem dnevu Evrope uradno začenja z volilno kampanjo, in sicer z obiskom “spitzenkandidata” Evropskih Zelenih, Basa Eickhouta, v Sloveniji. Evropska zelena stranka (EGP) s tem pošilja jasno sporočilo o močni podpori, ki jo v evropski zeleni družini – kot edina slovenska stranka – uživa VESNA. Eickhout je skupaj s kandidati_kami VESNE, dr. Vladimirjem Prebiličem, Uršo Zgojznik in drugimi včeraj obiskal Šaleško in Zgornjo Savinjsko dolino, osrednja tema obiska pa je bil pravičen zeleni prehod, ki je še zlasti pomemben v nekdanji premogovni regiji. Delegacija je, ob spremstvu več županov prizadetih občin, obiskala tudi območja, ki so bila v Zgornji Savinjski dolini najbolj oškodovana v uničujočih poplavah lanskega avgusta, ki nam kažejo dotlej še nepredstavljive posledice podnebnih sprememb in neustreznega ter nepravočasnega prilagajanja nanje.

Bas Eickhout, podpredsednik skupine Zelenih v Evropskem parlamentu ter vodilni kandidat evropskih Zelenih na evropskih volitvah: “Jasno je, da so podnebne spremembe močno prizadele te slovenske regije: tako življenja ljudi kot gospodarstvo. In to je problem, ki z ignoriranjem ne bo izginil. Potrebujemo odločno politično ukrepanje. Naše gospodarstvo moramo preoblikovati iz fosilne in onesnaževalne industrije v trajnostno in pravično zeleno industrijo. Moji obiski v Sloveniji kažejo na potencial države, da uspešno izpelje ta prehod. Za to potrebujemo močan zeleni in socialni dogovor. VESNA – zelena stranka ima vizijo in pogum za izvedbo potrebnih sprememb v Sloveniji. Še pomembnejše pa je, da pri tem sodeluje s prebivalci, v vaseh, mestih in regijah na obrobju. In z njimi si bomo v Evropskem parlamentu prizadevali za pravičen prehod.”

VESNA je, v luči svojega programa, ki poudarja pravičen zeleni prehod in okrevanje, obisk Eickhouta izkoristila za obisk regije, ki je v tem kontekstu specifična. Delegacija je najprej obiskala Šoštanj in Eickhoutu predstavila zgrešeni projekt TEŠ 6, kot tudi posledice dolgoletnega izkopavanja premoga ter velika degradirana območja, ki jih je to pustilo za sabo. Pospremila sta jih župan Šoštanja, Boris Goličnik ter podžupanja Mestne občine Velenje, Aleksandra Vasiljević, ki sta zbranim predstavila načrte za okrevanje regije, kjer bo ključno izkoriščanje vseh razpoložljivih mehanizmov za pravični zeleni prehod. Nosilec liste VESNE, dr. Vladimir Prebilič, je ob obisku znova poudaril, da si bo kot evropski poslanec prizadeval za skladen regionalni razvoj ter večjo vlogo lokalnih skupnosti pri sprejemanju odločitev na evropski ravni.

Sledil je ogled podjetja Rihter, ki se ukvarja z razvojem, projektiranjem, proizvodnjo in gradnjo unikatnih nizkoenergijskih, pasivnih in ničenergijskih montažnih hiš. Podjetje, ki že uspešno okreva po lanskih poplavah, je prava zgodba navdiha, ki dokazuje, da gresta zeleni koncept in gospodarstvo z roko v roki in da to predstavlja veliko konkurenčno prednost ter dodano vrednost.

Z župani najbolj prizadetih občin Zgornje Savinjske doline – Franjem Naraločnikom (Ljubno) in Klavdijem Strmčnikom (Luče) – si je delegacija ogledala posledice lanskih poplav. Eickhout je ob tem opozoril na problematiko neprilagajanja posledicam podnebnih sprememb, ki so področje, ki ga pogosto “nihče ne upravlja”, kar žal velja tudi za Slovenijo.

Obisk se je zaključil s še eno pozitivno zgodbo – v Kampu Menina, ki so ga poplave izjemno prizadele, a uspešno okreva in je dokaz vztrajnosti, odločnosti in tudi podjetnosti ljudi. V času poplav je bila v kampu nastanjena tudi večja skupina nizozemskih turistov, med njimi tudi poslanka Zelenih, zato je njihova zgodba Eickhoutu, ki tudi sam prihaja iz Nizozemske, še posebej blizu. Zgodbo o izjemnem odzivu lokalnega prebivalstva kot tudi širši pomoči v regiji sta predstavila županja Rečice ob Savinji, Majda Potočnik ter lastnik kampa Jure Kolenc.

Eickhout obisk zaključuje s sporočilom poguma, ki povezuje Zelene po vsej Evropi. Volivce in volivke poziva, naj 9. junija oddajo svoj glas za drugačno politiko, ki jo v Sloveniji kot edina prava alternativa predstavlja stranka VESNA: “Evropske volitve so ključnega pomena za prihodnost Evrope kot celote. Evropska demokracija ne sme biti samoumevna. Ustaviti moramo napade radikalne desnice na človekove pravice in trajnostno prihodnost, saj ti napadi slabijo Evropo, Putin pa želi prav to. VESNA in evropska zelena družina, katere članica je, sta zelo jasni: zavzemamo se za močno in združeno Evropo, Evropo, ki je pravična in pripravljena na prihodnost.“

Predhodna objava

Slovenija od danes naprej živi na račun prihodnjih generacij

Naslednja objava

(De)centralizirana Slovenija ali: ljubosumno čuvanje pooblastil na strani centra

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve