VESNA z dolgoročno, okoljsko vzdržno, rešitvijo namesto C0

Ljubljana, 13. 4. 2023 – VESNA – zelena stranka je pred današnjo 2. nujno sejo Komisije DZ RS za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kjer so obravnavali “Peticijo v zvezi z gradnjo kanala C0 in kršenjem ustavne pravice do pitne vode” podala zahtevo Vladi RS, pristojnim ministrstvom in organom, da se gradnja kanala C0 trajno opusti. V sodelovanju s strokovnjaki, med drugim tudi nekdanjim okoljskim ministrom Jazbinškom, je predstavila predlog okoljsko neoporečne rešitve, ki bi nadomestila kanal C0. VESNA poudarja, da na prvo mesto postavlja boj za čisto in pitno vodo, ki ne sme biti podvržen političnim interesom na nobeni strani.

Uroš Macerl, sopredsednik VESNE je izpostavil, da “boj za vodo ne sme biti ne ‘levi’, ne ‘desni’, ni proti tej ali drugi opciji ali županu. Je boj vseh nas in v VESNI ga bijemo vedno, ne glede na to, čigavi interesi posegajo v pravico vseh nas, kot je pravica do čiste, pitne vode. Primer C0 predstavlja primer netransparentnosti in nedemokratičnosti, ki se ga poslužujejo tako leve kot desne politične opcije. Zato zmoti, ko se nekateri danes predstavljajo kot borci za okolje in vodo, sami pa so v času vladanja sprejemali ukrepe na škodo okolja. VESNA izhaja iz civilne družbe, ki svoja prizadevanja nadaljuje kot politična stranka. In če so nam že umazali politiko, vode ne damo!”

Macerl je predstavil tudi prizadevanja VESNE, da s pomočjo Evropskega poslanca Thomasa Waitza problematiko odpre tudi na evropski ravni. Več TUKAJ

dr. Jasminka Dedić, mestna svetnica VESNE v MOL: “Kot novoizvoljena mestna svetnica sem se pridružila iniciativi kmetov in lastnikov zemljišč. Po incidentih s policijo, ko je ta uporabila prekomerno nasilje nad lastniki, je bilo jasno, da MOL, z asistenco policije, arbitrarno posega v temeljne človekove pravice in svoboščine. Dialog z vladajočimi tudi v okviru mestnega sveta ni mogoč, saj vladajoča koalicija bojkotira seje na pobudo opozicijskih svetnic. Ker nam mestna vlada zapira vrata, se obračam na Vlado RS, da preko pristojnih ministrstev in drugih organov: 

  • nemudoma ustavijo vsa gradbena dela na odseku med Brodom in Črnučami – pri tem naj ukrepata zlasti pristojni Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter Ministrstvo za naravne vire in prostor oziroma njuni pristojni inšpekciji;
  • trajno opustijo gradnjo kanala C0 preko vodonosnika Ljubljansko polje ter da v sodelovanju z vpletenimi občinami, strokovnjaki ter v sodelovanju s civilno družbo pripravijo novo investicijsko dokumentacijo (DIIP) za modernizacijo in nadgradnjo obstoječe ČN na Brodu;
  • na Evropsko komisijo naslovijo prošnjo za proučitev možnosti za finančno prestrukturiranje in prenos kohezijskega projekta v finančno obdobje 2021-2027.”

Pavel Zatler, iniciativa kmetov in lastnikov: “24. aprila bo 5 let, ko so na Ježico prvič prišli gradbinci z gradbeno mehanizacijo zaradi izgradnje kanala C0, brez kakršnih koli dokumentov. Takrat in še nekajkrat v naslednjih letih so lastniki preprečili uporabo zasebnih zemljišč ter dosegli začasno zaustavitev gradnje. Po volitvah 2022 pa je MOL, ob pomoči varnostnih služb, nasilno zavzela zasebna zemljišča ter jih ogradila. Poseg v zasebno lastnino poteka brez kakršnihkoli dokumentov, ki bi bili podlaga za tako ravnanje. Z lastniki se ravna grobo in nasilno, bili smo deležni več fizičnih napadov, policija pa ni želela ukrepati in nas zaščiti, zato smo se tudi odločili na Državni zbor nasloviti peticijo, ki bo danes obravnavana.”

Miha Jazbinšek, AAG, minister za okolje in prostor 1990 – 1994: Vesna o pitni vodi misli dolgoročno, enako kot domačini in enako, kot so mislili prostorski načrtovalci dolgoročnih planov Slovenija 2000 in Ljubljana 2000. Čistilni napravi (ČN) na Brodu so določili dve obvezni funkciji:

1. ČN na Brodu se mora nadgraditi za kapaciteto nad 10.000 in pod 100.000 enot, potrebno za čiščenje odpadnih voda s prispevnega območja SZ dela takratne Občine Šiška, od Stegen do Medvod, Pirnič in Vodic ter

2. ČN je locirana na Brodu, zato da prestreže medvoške in vodiške fekalije pred območjem od Broda do Ježice, kjer velja režim absolutnega varovanja mestnih zajetij podtalnice.

Ker je na Brodu zadrževalnik za fekalije iz Medvod in Vodic že zgrajen, je jasno, da se morajo očistiti kar tam. Nesmiselno in nedopustno je fekalije spuščati čez celotni Ljubljanski vodonosnik vzdolž Save in tranzitno skozi intenzivno zazidana območja Bežigrada, Most in Polja do CČN v Zalogu. 

Usoda nesmiselnega in nedopustnega kanala je v rokah države, zato VESNA – zelena stranka, poziva Vlado RS, da v pristojnosti svojih ministrstev zagotovi trajno opustitev izgradnje povezovalnega kanala C0 med Brodom in Ježico ter takoj prične s pripravami za nadgradnjo Čistilne naprave Brod z zmogljivostjo nad 10.000 in pod 100.000 enot, ocenjujemo cca 50.000 enot.

Predhodna objava

VESNA ogorčena nad “darilom” zavarovalnic ob svetovnem dnevu zdravja

Naslednja objava

Zeleni prehod mora biti pravičen za kmete in državljane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve