Vesna pred evropskimi volitvami uradno del evropskih zelenih

Dunaj, 4. 6. 2023 – Ta vikend je na Dunaju potekal 37. kongres Evropske zelene stranke (European Green Party – EGP). Osrednji namen srečanja je bila priprava na evropske volitve 2024 ter sprejem štirih novih članic, tudi VESNE – zelene stranke, v Evropsko zeleno stranko. S soglasno podporo vodstva EGP ter visoko podporo med navzočimi delegati_kami je VESNA tako tudi uradno postala del evropske zelene družine, kar je šele začetek prave zelene politike v Sloveniji. 

EGP se intenzivno pripravlja na evropske volitve leta 2024. V 2019 so zelene stranke dosegle velik preboj in najboljši rezultat doslej, kar se je odrazilo tudi lokalno – v “zelenem valu”, ki je močno okrepil delovanje na nacionalni ravni – kot tudi v sprejemu Evropskega zelenega dogovora. Zeleni želijo okrepiti svoje delovanje predvsem na jugu in vzhodu Evrope, v ospredje pa postaviti socialno-pravičen zeleni prehod, ohranjanje naravnega okolja ter zagotavljanje evropske prehranske in energetske samooskrbe. 

Na izrednem kongresu je EGP medse sprejela tudi 4 nove stranke – med njimi tudi VESNO, ki se je s tem trdno usidrala med evropske zelene stranke. 

Urša Zgojznik, sopredsednica VESNE: “Vodstvu EGP smo hvaležni za vso dosedanjo podporo našim prizadevanjem. S to formalno potrditvijo pa se tudi uradno pridružujemo evropski zeleni družini ter sooblikujemo program za prihodnje evropske volitve. Zelene teme niso več samo prostovoljna izbira, ampak obvezna smer za prihodnost Evrope in skupaj moramo najti način, kako to približati ljudem.” 

Uroš Macerl, sopredsednik VESNE: “Sprejem v Evropsko zeleno stranko je zelo velik dosežek za tako mlado stranko, kot je VESNA. Veselimo se povezovanja in izmenjave izkušenj s kolegi_cami iz mednarodnega okolja. Sodelovanje je za doseganje skupnih ciljev nujno, ob tem pa se lahko veliko naučimo od držav, kjer zelene stranke prevzemajo vodilne funkcije v državi. Pri nas zelena politika žal še ni imela priložnosti sprejemanja odločitev – to pa se nam, z vidika prihodnjega nujnega zelenega in pravičnega prehoda, zdi ključno in je naš cilj za prihodnji razvoj stranke.” Melanie Vogel in Thomas Waitz, sopredsednika EGP: “V imenu celotne evropske zelene družine izražamo veselje nad današnjim sprejemom VESNE, prave zelene izbire za Slovenijo, v Evropsko zeleno stranko. To je šele začetek dolge zgodbe o uspehu in zelene zastopanosti v Sloveniji.”

Predhodna objava

Zeleni prehod mora biti pravičen za kmete in državljane

Naslednja objava

Demokracija ali plen samo za izbrane?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve