VESNA predstavila kandidatno listo in začela zbirati podpise za nastop na evropskih volitvah

Ljubljana, 8. 4. 2024 – VESNA – zelena stranka, članica Evropske zelene stranke, je danes predstavila kandidatno listo za nastop na letošnjih evropskih volitvah, na kateri bodo poleg nekaterih vidnejših obrazov stranke tudi kandidatke in kandidati, ki so s svojim delom že pustili_e pečat v različnih sferah civilne družbe; nosilec liste bo dr. Vladimir Prebilič. Z današnjim dnem VESNA začenja tudi z zbiranjem 1000 podpisov podpore pred več kot 20 upravnimi enotami po vsej Sloveniji. Stranka je danes predstavila tudi 6 ključnih programskih prioritet, ki jih bo še pred kampanjo naslovila na več dogodkih po različnih regijah. Ob začetku uradne kampanje pa Evropska zelena stranka 8. maja organizira večji dogodek v Ljubljani, z vodilnim kandidatom Zelenih, Basom Eickhoutom.

Kandidatna lista VESNE – zelene stranke:

 1. dr. Vladimir Prebilič
 2. Urša Zgojznik
 3. dr. Klemen Belhar
 4. Marike Grubar
 5. Uroš Macerl
 6. Andreja Marolt
 7. Ibrahim Nouhoum
 8. Manca Košir
 9. Saša Fras

Več o kandidatih in kandidatkah: https://www.vesnazelenastranka.si/evropske-volitve-2024/kandidati/

Ključne programske prioritete stranke na teh volitvah bodo: pravičen zeleni prehod; stanovanjska politika; socialna pravičnost; kmetijstvo in hrana; okolje; enake možnosti. Z zastavljenimi prioritetami in programom stranka podaja konkretne in uresničljive obljube, ki so v pristojnosti Evropskega parlamenta. Ko se pogovarjamo o pravičnem zelenem prehodu, se to zdi nekaj abstraktnega ali oddaljenega. Če pa povemo, da mora biti vsakomur omogočeno izkoriščanje sončne energije na lastni nepremičnini, obljubo postavimo v konkreten okvir. VESNA izpostavlja predvsem socialno perspektivo, s poudarkom na davčni in stanovanjski politiki. Zagovarja dostop mladih do stanovanj in predlaga obdavčitev dragih naložb v nepremičnine – za financiranje dostopnih stanovanj po vsej Sloveniji. VESNA nasprotuje visokemu obdavčenju delavcev in podjetnikov ter zagovarja obdavčitev velikih dobičkov in pravično plačevanje davkov. Podpira odgovorno gospodarstvo, ki upošteva družbene in okoljske standarde, in se zavzema se za zeleni prehod, ki ne ogroža delovnih mest. Poudarja tudi podporo slovenskim kmetijam, z doseganjem čim večjega deleža trajnostno pridelane, zdrave in dostopne hrane. VESNA je za Evropo, ki je branik demokratičnih vrednot ter spoštovanja različnosti.

Program najdete tukaj: https://www.vesnazelenastranka.si/evropske-volitve-2024/program/

Program bomo predstavljali na več dogodkih po Sloveniji. Aprila bomo organizirali razprave na teme decentralizacije, zelenega gospodarstva, možnosti koriščenja obnovljivih virov energije na degradiranih območjih.

Predhodna objava

Evropski parlament naj zbere pogum biti glas narave

Naslednja objava

VESNA v samo 3 dneh do več kot 1.300 podpisov podpore

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve