VESNA podpira čimprejšnjo uvedbo kavcijskega sistema

Ljubljana, 17. 4. 2024 – VESNA – zelena stranka močno podpira uvedbo kavcijskega sistema za embalažo pijač kot pomemben korak k zmanjševanju odpadkov in spodbujanju krožnega gospodarstva. O njegovi uvedbi smo se v Sloveniji začeli pogovarjati jeseni 2021, vzpostavitev kavcijskega sistema pa je zapisana tudi v vladni koalicijski pogodbi. Po dveh letih na tem področju še ni konkretnega premika, četudi se s tem, da je uvedba kavcijskega sistema nujna za doseganje zastavljenih ciljev na področju embalaže, strinjajo tako okoljske organizacije kot gospodarstvo ter več kot 95 % državljanov_k. VESNA se zato sprašuje, ali bo to področje še eno tistih, kjer bo Slovenija zamudila priložnost za dobre rešitve ter z implementacijo sistema, ob iskanju obvodov, čakala do zadnjega roka, ko bo Evropa potrkala na naša vrata s sankcijami.

Trenutno sistem ravnanja z odpadno embalažo deluje preko mreže komunalnih podjetij in embalažnih družb, stroški pa v večini bremenijo gospodinjstva: ta plačajo med 65 in 70 % zbiranja (preko plačila komunalnim podjetjem); med 30 in 35 % pa plačajo proizvajalci pijač preko embalažnine, ki se nato nakaže embalažnim družbam. V Sloveniji je takih družb kar 6, kar je, glede na število prebivalcev, daleč največ v Evropi. Embalaža je posel, saj se ohranjena kakovostna embalaža (plastenke, pločevinke) dobro prodaja in prinaša velike dobičke embalažnim družbam. Preostanek embalaže pa se sežiga in / ali vozi v tretje države, kar povzroča še dodatno onesnaženje okolja, kot posledica sežiga in / ali dolgih transportnih poti na drugi konec sveta. Ravno veliki profiti in vpliv embalažnih družb onemogočajo vpeljavo kavcijskega sistema ali katerihkoli rešitev, ki vodijo v zmanjševanje količine odpadkov.

Uroš Macerl, sopredsednik VESNE in član Eko kroga: “V minulem tednu je Eko krog začel zbirati podpise podpore uvedbi kavcijskega sistema. Zbiranju se pridružuje tudi VESNA – zelena stranka, saj gre za rešitev, ki je dobra za ljudi in okolje. Sistem pomeni to, da smo si embalažo izposodili – in zanjo plačali kavcijo, ki jo prejmemo nazaj, ko embalažo vrnemo nazaj, v krožni sistem. Trenutno embalaža ponikne neznano kam, okoljski vpliv je ogromen, ceno plačujemo potrošniki, dobičke si pa delijo velika embalažna podjetja znanih akterjev (npr. Rastoder …).”

Urša Zgojznik, sopredsednica VESNE: “Kavcijski sistemi za embalažo pijač delujejo že v 16 evropskih državah – velikih, manjših, bolj in manj gosto poseljenih. Do leta 2025 bo sisteme vzpostavila še naslednja skupina (5) držav. Evropska komisija pripravlja prenovo embalažne zakonodaje, ki predvideva obvezno vzpostavitev kavcijskega sistema v vseh državah EU do leta 2029. Ali bomo v Sloveniji spet čakali do zadnjega? In to celo s sistemom, ki s svojim delovanjem pokriva lastne stroške – torej ne bremeni države ali uporabnikov. Sprašujemo se, kako bomo dosegli cilj 90-% recikliranja plastenk do leta 2030, saj država za to več kot očitno nima načrta.”

Dr. Vladimir Prebilič, nosilec liste na evropskih volitvah: “Kot župan podpiram kavcijski sistem, ker prinaša, poleg okoljskih, tudi konkretne finančne učinke: za občine pomeni manj stroškov z odpadki – odvozov rumenih zabojnikov je manj, manj je stroškov smetenja javnih površin in čiščenja uličnih smetnjakov, konec koncev bodo imeli prostovoljci manj dela v čistilnih akcijah.”

Peticijo za uvedbo kavcijskega sistema lahko podpišete TUKAJ.

Predhodna objava

VESNA v samo 3 dneh do več kot 1.300 podpisov podpore

Naslednja objava

#PogumZA legalizacijo: VESNA podpira Marihuana marš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve