Slovenija od danes naprej živi na račun prihodnjih generacij

Ljubljana, 25. 4. 2024 – Danes je za Slovenijo nastopil dan ekološkega dolga: prelomni datum, ki označuje, kdaj smo Slovenci_ke porabili_e vse naravne vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu. Letos je ta dan sicer nastopil teden dni kasneje kot lani (18. aprila 2023), a VESNA – zelena stranka ob tem opozarja, da to še zdaleč ni razlog za optimizem. V Sloveniji kar dve tretjini leta živimo “na kredit”, ki ga ne zmoremo odplačati – na škodo prihodnjih generacij. Če bi vsi prebivalci planeta živeli kot mi, bi za preživetje potrebovali kar 3,4 Zemlje.

Globalni dan ekološkega dolga bo znan 5. junija, lani je nastopil 2. avgusta. Trend zadnjih nekaj let je, da se nagla rast počasi ustavlja. A glede na izračunano porabo virov to vseeno pomeni, da bi za preživetje – ob nespremenjeni porabi – človeštvo potrebovalo kar 1,7 Zemlje. Izračuni segajo v leto 1972, ko nam je za preživetje zadoščal “le” en planet. 

Urša Zgojznik, sopredsednica VESNE: “Prekoračitev porabe virov je dolgoročna grožnja nam vsem in prav je, da se tako nacionalne vlade kot odločevalci v Evropski uniji tega zavedajo. Slovenija je bila lani tista država, ki je simbolično oznanila nastop dneva globalnega ekološkega dolga, zato je bilo okrog tega nekaj več dogajanja, ozaveščanja. A kljub temu dejanska prizadevanja za spremembe potihnejo takoj, ko potihne vrvež teh simboličnih dni. Rešitve so preproste, a žal v vsakodnevni praksi – tako na državni kot lokalni ravni – vidimo, da se z ravnanjem od njih odmikamo. Največ lahko naredimo s prehodom na nizkoogljične vire energije, ki naj bodo široko dostopni, z zmanjšanjem porabe energije, z manj zavržene hrane, pogozdovanjem, predvsem ozelenitvijo mest, učinkovitim javnim potniškim prometom … in pa na koncu s sistematičnim ozaveščanjem vseh generacij.”

Predhodna objava

VESNA ob svetovnem dnevu Zemlje vložila kandidatno listo za evropske volitve

Naslednja objava

VESNA začela kampanjo s “spitzenkandidatom” Evropskih Zelenih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve