Prej kot referendum nujna strokovna razprava o energetski varnosti

Ljubljana, 18. 1. 2024 – Slovenska demokratska stranka je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško (JEK2). VESNA – zelena stranka se strinja s predlagatelji v prvem delu izjave, da potrebujemo “stalen, varen in zelen način pridobivanja električne energije”, le da tega vira ne vidimo v jedrski energiji. Poleg vedno zamolčanega dejstva, da gradnja novih jedrskih reaktorjev, temelječih na desetletja stari tehnologiji, ni ne varen ne zelen odgovor na prihodnje energetske potrebe Slovenije, je ta projekt finančno prevelik za Slovenijo. VESNA bo zato zahtevala transparentno, strokovno in uravnoteženo razpravo o gradnji JEK2, kjer morajo volivke in volivci dobiti vse odgovore, da lahko sprejmejo informirano odločitev, katere finančne in okoljske posledice bodo nosile še številne generacije za nami ter kako bomo zagotavljali energetsko preskrbo v vmesnem času, t. j. do leta 2047.

O JEK2 le navijaško in zavajajoče. VESNA že ves čas opozarja na enostransko in propagandistično razpravo glede gradnje JEK2, ki namerno izpušča predstavitev kakršnih koli alternativ, ki bi bile lahko na voljo prej in tudi ceneje. Zato ne preseneča, da je navijaško zastavljeno tudi predlagano referendumsko vprašanje: “Ali ste zato, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo preko uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka JEK in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?”

Jedrska energija ni in ne more biti poceni vir. Gradnja enega reaktorja bi po ocenah znašala okoli 15 milijard EUR, pri čemer velja izpostaviti dejstvo, da so načrtovani stroški gradnje v vseh državah EU med projektom drastično poskočili, prav tako se brez izjeme podaljša tudi predvideni čas gradnje. Sredstva iz proračuna EU niso dovoljena za financiranje izgradnje jedrskih elektrarn, tudi Evropska investicijska banka ne financira investicij v izgradnjo jedrskih elektrarn, mednarodni finančni trg (po še sprejemljivih obrestnih merah) ni pripravljen financirati takega projekta. Denarja za slovenske jedrske sanje preprosto ni. 

Jedrska energija ni ne zanesljiv ne varen vir. Pri pridobivanju jedrske energije bomo v stalni odvisnosti od dobave urana, torej od Rusije in / ali ZDA. Glede na geopolitične razmere v svetu je dobava predvsem pa cena nezanesljiva. Pdobno, kot nam je bil obljubljen poceni plin je tudi z jedrsko energijo. Ali se ne bomo iz plinske zgodbe res ničesar naučili? Ko govorimo o varnosti ne smemo spregledati okoljskih vplivov in vprašanja skladiščenja odpadkov, ki jih bomo pustili zanamcem. Pri tem se možnosti naravnih nesreč na potresnem območju nismo niti dotaknili.

Jedrska energija ni brezogljična. Že samo pridobivanje jedrske energije pušča velik ogljični in okoljski odtis. V času intenzivnih podnebnih sprememb in segrevanja rek ne moremo zagotoviti primernega hlajenja reaktorja, kar lahko vodi v vsaj občasno ugašanje, kot npr. v Franciji.

Večgeneracijski projekti, kot je JEK2, si zaslužijo strokovno neodvisen, pazljiv in konservativen pristop, mednarodno sodelovanje s sosedi, povsem odprto in demokratično soodločanje državljanov. Za izvedbo referenduma je treba zagotoviti nepristransko in strokovno razpravo ter ljudem predstaviti argumente za in proti, vse alternative in možne posledice različnih scenarijev.

Predhodna objava

Jedrsko navijaštvo nas odmika od ciljev Evropske unije

Naslednja objava

VESNA na evropske volitve z Vladimirjem Prebiličem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve