Ob Svetovnem dnevu boja proti širjenju puščav in degradaciji tal potrjena Uredba o obnovi narave

Ob Svetovnem dnevu boja proti širjenju puščav in degradaciji tal potrjena Uredba o obnovi narave

Ljubljana / Bruselj, 17. 6. 2024 – Danes, ob Svetovnem dnevu boja proti širjenju puščav in degradaciji tal, ko se zavedamo, kako pomembno je skrbno upravljanje zemljišč za ohranjanje našega planeta, so evropski ministri, pristojni za okolje, dokončno potrdili Uredbo o obnovi narave (Nature Restoration Law). Gre za enega ključnih korakov pri spopadanju s podnebnimi spremembami in njihovimi posledicami, kjer je prav narava naša najmočnejša zaveznica.

Širjenje puščav in degradacija tal ogrožata biotsko raznovrstnost, prehransko varnost ter življenje milijonov ljudi po vsem svetu. Po podatkih Združenih narodov se vsako sekundo degradira za štiri nogometna igrišča zdrave zemlje oz. 100 milijonov hektarjev letno.

Uredba, sprejeta prav na pobudo skupine Zelenih v Evropskem parlamentu, je ključnega pomena za ohranitev načete evropske narave – več kot 80 % habitatov je v slabem stanju ohranjenosti. Narava je ključna za blažitev in boj proti posledicam podnebnih sprememb, prispeva k preprečevanju suš, požarov in poplav ter je bistvena za dolgoročno prehransko varnost.

Sprejeta uredba je pomemben korak k trajnostnemu upravljanju zemljišč, saj spodbuja regeneracijo degradiranih območij, zaščito biotske raznovrstnosti in trajnostno rabo naravnih virov. Določa pravno zavezujoče cilje in pomaga pospešiti prizadevanja za obnovo degradiranih ekosistemov, predvsem tistih, ki imajo pomembno vlogo pri spopadanju s podnebnimi spremembami, kot so gozdovi, šotišča, mokrišča, morja in oceani.

VESNA – zelena stranka ob tej priložnosti poudarja svojo zavezo k ohranjanju okolja ter obljubo, da v mandatu Evropskega parlamenta, ki ga začenja s prvim slovenskim zelenim evroposlancem, ne bo dopustila da se Evropa na tem področju odmakne od začrtane poti. VESNA tudi poziva vse deležnike – vlade, podjetja, skupnosti in posameznike_ce – da se zavzamejo za odgovorno upravljanje zemljišč. Skupaj moramo spodbujati prakse, ki zmanjšujejo degradacijo tal, preprečujejo širjenje puščav in spodbujajo obnovo naravnih ekosistemov. Tla so temelj našega preživetja – ohranimo jih zdrava in rodovitna.

Predhodna objava

VESNA v Bruselj pošilja prvega zelenega slovenskega evroposlanca

Naslednja objava

Odprto pismo predsedniku vlade

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve