“(Pro)vizija Magna”

kmetijska zemljišča

“(Pro)vizija Magna” zaobšla okoljske predpise, ogrozila prehransko samooskrbo in delavcem zaprla vrata

Ljubljana, 2. 3. 2023 – Ob novici, da avtomobilska skupina Magna v Hočah ustavlja proizvodnjo, smo v VESNI – zeleni stranki sicer veseli, da na tem območju ne bo prišlo do dodatnega onesnaženja, ki bi ga v okolju pustila lakirnica, a želimo na tem primeru predvsem opozoriti na nevzdržnost “ad hoc” odločitev, ki globoko posežejo v okolje ter sprejemanja predpisov po nujnih postopkih in brez dolgoročne vizije. Poseg v prostor, ki se je zgodil, je nepovraten, 100 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč je za vedno izgubljenih, posledično smo se še nekoliko odmaknili od možnosti zagotavljanja prehranske samooskrbe. Na koncu pa so oškodovani tudi delavci in vsi tisti, ki jim je bila obljubljena socialna varnost ob sicer povsem neprimerni umestitvi tovarne v prostor.

Uroš Macerl, ekološki kmet, sopredsednik VESNE: “Države z neprimerno več kmetijske zemlje se pozidav branijo, pri nas pa tovarnam, kot je Magna, brez premisleka dovolimo, da zidajo na najboljših kmetijskih zemljiščih in vodovarstvenih območjih ter jih tako pripeljejo do trajnega uničenja. Minister Matjaž Han celo želi, da bi se omogočalo še več pozidav in krajši postopki, na račun okolja. Pri tem gre za večplasten problem. Najprej za podrejanje okoljske politike in strateških interesov države – na področju izrabe tal ter samooskrbe – interesom kapitala. Prav tako tudi za zanemarjanje trajnostnih vidikov razvoja in končno: za absolutno zavračanje dialoga s strokovno javnostjo in civilno družbo. Takratni minister Počivalšek je šel v svoji oblastni aroganci celo korak dlje in vse, ki so projektu kakorkoli nasprotovali, označil za “ekoteroriste”, ob tem pa organiziral koordinirane napade na kmete, okoljske organizacije in druge civilnodružbene pobude. V Sloveniji vlada provizija, ne vizija, kar se je žal pokazalo na primeru Magne.”

Leta 2016 je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo našlo način, kako zaobiti okoljske in druge predpise ter interesom kapitala omogočiti poseg v rodovitno slovensko zemljo. Sprejet je bil Zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v Občini Hoče-Slivnica. Ta je obšel obstoječo zakonodajo na področju varstva okolja ter urejanja prostora ter določil posebne pogoje za umestitev investicije zasebnega podjetja na kmetijsko zemljo najvišje kakovosti, s posegom na vodovarstveno območje. Posebni pogoji so za Magno veljali brez celovite presoje vplivov na okolje in / ali priprave državnega prostorskega načrta, s čimer se je porušil celoten sistem urejanja prostora, načrtovanja in varstva okolja. Dodatno je država Magni zagotovila izdatna sredstva v višini 18,61 milijona evrov, ki jih bodo sedaj domnevno vrnili, kar je več kot očitno “zadovolijva” rešitev za aktualnega gospodarskega ministra Hana.

Lokalni prebivalci so bili ob investiciji razdeljeni med tiste, ki so izražali upravičene pomisleke o umeščanju tovarne v okolje in na drugi strani tiste, ki jih je – v sicer socialno degradiranem območju – premamila obljuba okoli 3.000 novih zaposlitev. Do teh nikoli v času delovanja obrata ni prišlo, prazne industrijske hale pa žal ne bodo nikogar nahranile.

Predhodna objava

Odprto pismo

Naslednja objava

Evropski poslanec Komisiji podal pobudo za revizijo postopkov okoli gradnje kanala C0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve