Kam odtekajo evri slovenske energetike?

Ljubljana, 20. 2. 2024 – Konec januarja smo lahko prebrali, da bo končno prišlo do izplačila 67-milijonske odškodnine iz naslova nedobavljene električne energije iz TE Ugljevik (BiH) med letoma 2011 in 2021, ki jo je HSE dosegel v uspešno zaključenem arbitražnem postopku. Dobava energije se je že začela, odplačilo odškodnine nastopi poleti in ga bodo odplačevali predvidoma 7 let. Predvidena letna količina dobavljene električne energije bo 500 GWh, kar zadošča za oskrbo 123.000 slovenskih gospodinjstev. Na račun dolgov še iz časov skupne republike ter žal tudi na račun zdravja ljudi v Bosni, ki se spopada z najbolj kritičnimi vrednostmi onesnaženja zraka v svetovnem merilu, bomo prejemali elektriko iz premoga praktično zastonj. A kaj bodo imeli od tega državljani?

VESNA – zelena stranka se ob tem sprašuje, kaj bodo imeli od tega uporabniki? Ali se bo dobavljena energija za slovenska gospodinjstva pocenila? Bomo na račun vračila dolga plačevali manj? Ali bo HSE energijo prodajal na prostem trgu za svoj dobiček?  Bo s tem lažno prikazoval nižjo izgubo TEŠ6 in Premogovnika Velenje? Bo politika nehala pritiskati na gradnjo novih HE na Savi ali celo novega bloka krške nuklearke? Ali lahko v teh 7 letih nadgradimo omrežje in v večji meri preidemo na energijo iz obnovljivih virov?

Odgovorov na ta vprašanja ni. Politika se je poenotila okrog vsiljevanja JEK2, za katerega nima denarja. Danes bi se na temo referenduma o gradnji JEK2 moral sestati tudi pristojni odbor Državnega zbora, a je bila seja odpovedana, saj se stranke usklajujejo o novih predlogih. Med tem lahko na omrežju X (Twitter) beremo ideje evropskega poslanca Bogoviča o nezdružljivosti jedrske energije in energije iz obnovljivih virov, za kar predlaga nič manj kot omejevanje izrabe sončne energije. Žalostno, a nas v tem niti ne preseneča. Tudi sedaj trdimo: »Sonce je od vseh!« Izkoriščanje sončne energije predstavlja demokratizacijo virov ter večjo energetsko in finančno neodvisnost uporabnikov. Ne prinaša pa astronomskih dobičkov energetskemu lobiju in provizij politiki, vpleteni v načrtovanje največje investicije v zgodovini Republike Slovenije. In to v času, ko se korupcijske afere odstirajo druga za drugo.

Predhodna objava

Desno-liberalni pol nam na krožnike vsiljuje GSO

Naslednja objava

Evropski parlament naj zbere pogum biti glas narave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve