Gradnja JEK2 ali po-poplavna obnova Slovenije?

Ljubljana, 26. 9. 2023 – Včeraj se je na ustanovni seji sestala delovna skupina za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti na projektu nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK2). Predsednik Vlade RS je po seji povedal, da gre “pri projektu nove nuklearke za tehnično, strokovno in politično zelo zahteven medgeneracijski ter vsedržavni projekt, katerega vrednost bo zelo verjetno presegla deset milijard evrov”. In še, da “nas podnebje vsak dan opozarja, da je podnebna kriza tukaj in da moramo ukrepati takoj in odločno”. V VESNI – zeleni stranki predsednikovo izjavo označujemo za čisto zavajanje. Poleg vedno zamolčanega dejstva, da gradnja novih jedrskih reaktorjev, temelječih na 70 let stari tehnologiji ni ne varen, ne brezogljičen in ne zelen odgovor na prihodnje energetske potrebe Slovenije, je ta projekt finančno prevelik za Slovenijo. Ocenjena investicija – po novem kar dveh reaktorjev – znaša približno 3-kratnik vrednosti ocenjene po-poplavne sanacije, za katero Vlada RS že sedaj ne zmore zagotoviti sredstev.

Ideja gradnje novega bloka krške nuklearke ni nova. Presenetila pa nas je informacija o obsegu projekta, ki bo – kot kaže – podvojen. Do sedaj se je govorilo o izgradnji enega reaktorja moči do 1.000 megavatov, zdaj, brez vsake razprave pa predsednik vlade govori o izgradnji kar dveh reaktorjev. Ob ceni več kot 10 milijard evrov, ki bi jih realno potrebovali za izgradnjo enega samega reaktorja, dveh ne bo mogoče zgraditi pod ceno 20 milijard. Vlada obstoječo zakonodajo vidi kot oviro na poti do tega cilja, saj bi bila gradnja tako (po oceni Gen energije) zamaknjena v leto 2049, kar ni smiselno.

Urša Zgojznik, sopredsednica VESNE: “20 milijard evrov, ob dejstvu, da Vlada nima odgovora, kje dobiti 6 do 7 milijard za odpravo posledic letošnjih poplav je nepredstavljivo velika in ta hip, ko ljudje čakajo na odgovor, kje bodo preživeli zimo, nepotrebna investicija. Vlada trenutno na vse pretege poskuša pri Evropski komisiji doseči spremembo Nacionalnega načrta za okrevanje ter trenutnega programa porabe kohezijskih sredstev, s čimer bi si zagotovila kako milijardo evrov. Poleg tega lahko računamo na do 400 milijonov evrov s strani Solidarnostnega sklada EU. Na kratko: slovenska vlada nima odgovora niti, kako zagotoviti sredstva v višini nekaj milijard evrov za odpravo posledic poplav. A hkrati kar čez palec ocenjuje možne roke in končno ceno izgradnje ne enega, ampak dveh jedrskih reaktorjev v vsaj 3-kratni vrednosti celotne škode letošnjih poplav.”

Informacije, ki ob tem ostajajo zamolčane – ne da bi sploh začeli govoriti o okoljskih vplivih – so, da sredstva iz proračuna EU niso dovoljena za financiranje izgradnje jedrskih elektrarn, da Evropska investicijska banka ne financira investicij v izgradnjo jedrskih elektrarn in da mednarodni finančni trg (po še sprejemljivih obrestnih merah) ni pripravljen financirati takega projekta. Denarja za slovenske jedrske sanje preprosto ni.

Uroš Macerl, sopredsednik VESNE: “V VESNI opozarjamo, da prvi in nujni koraki prilagajanja podnebnim spremembam niso ‘sprejetje zakona za hitrejše umeščanje v prostor objektov’, kot je jedrska elektrarna, saj verjamemo, da v razvitih demokracijah cilj ne posvečuje sredstva. Prav večgeneracijski projekti, kot je izgradnja JEK2, si zaslužijo strokovno neodvisen, pazljiv in konservativen pristop, mednarodno sodelovanje s sosedi, povsem odprto in demokratično soodločanje državljanov, ne pa nove zakonodaje, ki bo omogočila, da že jutri začnemo graditi nekaj, česar se kasneje nikoli, na noben način ne da več popraviti, spremeniti, si premisliti. Res je, da že danes vemo, da bo za sprejem take odločitve potreben referendum. A za izvedbo tega je treba zagotoviti nepristransko in strokovno razpravo ter ljudem predstaviti argumente za in proti. Ali si vlada upa zastaviti referendumsko vprašanje na način: ‘JEK2 ali po-poplavna obnova?’”

Predhodna objava

Ljubljana ni več zelena niti ne socialna prestolnica

Naslednja objava

Prvo glasovanje o glifosatu: brez večine za 10-letno podaljšanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve