Demokracija ali plen samo za izbrane?

Ljubljana, 6. 6. 2023 – V VESNI – zeleni stranki, članici Evropske zelene stranke, nas je danes presenetil članek v časniku Delo (vir), ki napoveduje spremembe zakona o političnih strankah na način, ki lahko resno ogrozi delovanje neparlamentarnih strank ter demokracijo v Sloveniji. Napovedana ukinitev financiranja neparlamentarnih strank je povsem nedemokratičen ukrep, s katerim si želijo trenutne parlamentarne stranke zagotoviti večno premoč v slovenskem političnem prostoru ter na nepošten način preprečiti prodor novih strank v parlament. V VESNI se sprašujemo, ali bo omejitev demokracije le na “izbrane” res tista tema, ki bo dokončno povezala celo Gibanje Svoboda in SDS, ki bi po spremenjeni zakonodaji pridobili največ davkoplačevalskega denarja. Gre za najbolj podel način onemogočanja naše prihodnosti in prihodnosti zelene politike v Sloveniji. Če je to namen, naj ga imajo “uveljavljeni in močni” pogum povedati na glas, ne pa da se skrivajo za lažnimi izgovori, medtem ko si polnijo žepe in delijo plen.

Omenjeni članek se sklicuje na osnutek predloga zakona, ob katerem se domnevno povezujeta tako vladna koalicija kot opozicijske parlamentarne stranke. To nas ne preseneča, saj izkušnje našega političnega prostora kažejo, da se ob določenih temah oba politična pola povežeta ter si brezsramno razdelita javna sredstva. Sprašujemo se, če gremo po poteh Madžarske, kjer “zmagovalec pobere vse”, ostalim prepusti životarjenje in se pripravi na večno vladanje.

Gibanje Svoboda že danes prejme kar 10-krat več mesečnih sredstev kot VESNA – poleg vseh dodatnih finančnih ugodnosti, ki pripadajo parlamentarnim strankam, da si lahko organizirajo delo oz. delo poslanske pisarne. Kljub omejenemu financiranju: večino za volitve so prispevali člani sami, VESNA kreditov nima in posluje transparentno, smo aktivni tako pri nacionalnih kot lokalnih vprašanjih. Ukinitev financiranja, sploh na način spreminjanja pogojev sredi mandata, pa bi ogrozila naš obstoj ter obstoj zelene politike v Sloveniji. Gre za pomembne teme, ki jih poleg nas naslavljajo le še nekatere nevladne organizacije, ki pa so za to prav tako financirane iz javnih sredstev.

Uroš Macerl, sopredsednik VESNE: “Parlamentarne stranke se očitno bojijo VESNE – zelene stranke in zelene politike nasploh. Bili smo prepričani, da Gibanje Svoboda ne bo tisto, ki bo zmanjševalo demokratične pravice v naši družbi;  a jih sedaj  celo z roko v roki s stranko SDS. A to dobimo, če se gremo anti-volitve: na koncu se oba pola povežeta ob ključnih vprašanjih, ko gre za njihove privilegije, tokrat finančne, včasih pa okoljske: poglejmo npr. TEŠ6, Magno… Tudi ko se pogovarjamo o okoljski zakonodaji, rabi pesticidov, velikih umazanih projektih – ni razlike med levimi in desnimi, glasujejo usklajeno. Za profit in proti okolju. VESNA je šla na volitve brez botrov iz ozadja, z lastnimi prispevki in delom na notranji, moralni pogon. Ukinila pa bi nas stranka, ki ravno tako ni obstajala do lani, potem pa je po čudežu zbrala stotisoče evrov za kampanjo, še preden se je ustanovila, pa je imela že zakupljene najboljše oglasne površine v državi.”

Urša Zgojznik, sopredsednica VESNE: “Ukinitev financiranja nas, manjših strank, ki pa smo še kako aktivne, pomeni povsem nedemokratičen ukrep. Onemogočanje našega dela, ob tem, ko se spopadamo z ogromnimi ovirami, npr. tudi pri vstopu v medijski prostor, zmanjšuje raven demokracije v Sloveniji in načrtno vodi v dvostrankarski sistem, skrit pod pretvezo več strank, ki si vsakokratno delijo volilni plen in vse ključne položaje v državi. Sprašujemo se, ali trenutna vlada res misli, da Slovenija ne potrebuje zelene stranke? V VESNI – zeleni stranki se sicer strinjamo, da so spremembe financiranja potrebne, predvsem pa zasledovanje transparentnosti financiranja političnih strank. VESNA je tukaj prva, ki takšno transparentnost zahteva. A spremembe vidimo drugače. Stranke, ki se ustanovijo le za namen volitev in se po teh formalno (ali pa vsaj v praksi) ukinejo ali pripojijo drugim strankam – naj financiranje izgubijo. LMŠ in SAB sta – kljub temu, da ne obstajata več – finance prenesli na Gibanje Svoboda. Tukaj lahko iščimo prihranke, predvsem pa pometimo z netransparentnostjo. Enako velja za različne “satelitske” stranke na drugem polu, ki državno financiranje porabljajo le za poplačilo enormnih dolgov volilnih kampanj. Vse našteto pa nima nobene zveze z ukinjanjem skromnih sredstev, ki jih sami prejmemo za svoje delovanje.”

Predhodna objava

Vesna pred evropskimi volitvami uradno del evropskih zelenih

Naslednja objava

Podpora ZPMS: šolska kosila za socialno ogrožene

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve