Evropske volitve 2024

Kandidati_ke

dr. Vladimir Prebilič

Dr. Vladimir Prebilič

je izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, večina pa ga pozna kot župana Kočevja - to funkcijo opravlja že 4. mandat. Trenutno je tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije. 

Je strokovnjak za področje varnosti, pri čemer spekter njegovega raziskovalnega dela presega zgolj vojaški vidik varnosti, pač pa je tudi izjemen poznavalec sodobnih nevojaških varnostnih groženj, ki nas bodo v prihodnosti ogrožale celo bolj kot oboroženi spopadi. Je tudi izreden poznavalec geostrateških razmerij na Zahodnem Balkanu, kar je z vidika širitve EU v tej regiji še posebej pomembno.

Ima tudi prepoznavne mednarodne izkušnje, saj je vodja slovenske delegacije pri Kongresu lokalnih in regionalnih skupnosti pri Svetu Evrope in predsednik druge največje politične skupine pri Kongresu.

V času, ko se v naši soseščini odvijajo grozoviti vojaški spopadi, je Vladimir Prebilič eden tistih politikov, ki vedno poudarja nujnost mirovniške vloge EU in to bo odločno zagovarjal kot evropski poslanec. Prav tako si bo še posebej prizadeval za povezovanje evropskega parlamenta in drugih evropskih institucij z lokalnimi skupnostmi in lokalnimi oblastmi - tako z vidika sodelovanja pri političnem odločanju kot tudi iskanja načinov za učinkovito črpanje evropskih sredstev, namenjenih lokalnemu razvoju.

Urša Zgojznik

Urša Zgojznik

je sopredsednica VESNE. Sicer je profesorica matematike in pedagogike, bolj znana kot slovenska okoljevarstvenica, ambasadorka Evropskega podnebnega pakta v Sloveniji in predavateljica. Je tudi odlična poznavalka načel krožnega gospodarstva in trajnostnega turizma, pripravljavka strategij in izobraževanj s področja trajnosti, ravnanja z odpadki in razvoja turizma za slovenske občine in regije. Uršo je Slovenija spoznala predvsem preko vodenja največjega prostovoljskega projekta v zgodovini Slovenije “Očistimo Slovenijo v enem dnevu”, s katerim je skupaj z Ekologi brez meja uspela povezati več kot 270.000 Slovenk in Slovencev. Svojo povezovalno vlogo je znova dokazala v času lanskih uničujočih poplav, ko je kot prostovoljka v domači Zgornji Savinjski dolini prevzemala pobudo pri organizaciji prostovoljske in humanitarne pomoči ter pri obveščanju o stanju in potrebah na terenu.

Z izjemnim čutom za okolje kot tudi socialno pravičnost si bo Urša kot evropska poslanka prizadevala za pravičen zeleni prehod, pri čemer bo še posebej opozarjala na neenakosti - tudi na podlagi spola. Urša ima že dolgoletno podporo evropskih Zelenih, ki so podprli tudi njen nastop na neodvisni listi “Povežimo se”, ki je nastopila na minulih evropskih volitvah.

dr. Klemen Belhar

Dr. Klemen Belhar

je podpredsednik VESNE. Širši javnosti pa je poznan kot podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije. Sicer je doktor antropologije, ki deluje kot samostojni svetovalec, trener in ekspert na področju poslovnega izobraževanja. V minulem delovanju je bil aktiven tudi na področju kulture, med drugim kot urednik in član programske komisije Filmskega sklada. Ima tudi bogate mednarodne izkušnje. Od leta 2012 je kot ekspert sodeloval pri projektih reform državnih uprav, zlasti njihovih notranjih izobraževalnih sistemov.

Pri VESNI je vodja programskega sveta, kjer še posebej veliko pozornost namenja področjem energetike ter stanovanjske politike, ki bosta ključni pri doseganju pravičnega zelenega prehoda in ju bo še posebej izpostavljal pri svojem delu kot evropski poslanec.

Marike Grubar

Marike Grubar

je magistrica sociologije kulture in do nedavno predsednica Študentske organizacije Slovenije, kjer je delovala v korist izboljšanja položaja slovenskih študentk in študentov. Posebno pozornost je namenila socialnim vprašanjem, vključno z dostopom do primernih bivanjskih pogojev, izboljšanjem štipendijskih pogojev, dostojnim plačilom za opravljeno (študentsko) delo ter zagotavljanjem ustreznega javnega prevoza za študente. Njeno delo je segalo tudi na področje duševnega zdravja, kjer se je zavzemala za izboljšanje dostopnosti psihološke podpore in vzpostavitev preventivnih programov za obvladovanje stresa in tesnobe med študijem.

S svojim prehodom v vlogo evropske poslanke Marike nadaljuje svojo misijo za izboljšanje življenjskih pogojev mladih v Evropi. S svojim znanjem in predanostjo bo delovala za uresničevanje politik, ki bodo zagotavljale pravičnost in enakopravne možnosti za vse mlade Evropejce. Poleg tega Marike vodi tudi skrb za pravice in dobrobit žensk, saj verjame v pomen enakosti spolov in vključevanja žensk v vse sfere družbenega in političnega življenja. S svojim delom v Evropskem parlamentu bo aktivno prispevala k ustvarjanju politik, ki bodo naslavljale izzive, s katerimi se soočajo ženske, ter zagotavljala njihovo pravično obravnavo in napredovanje.

Uroš Macerl

Uroš Macerl

je sopredsednik VESNE. Sicer je ekološki kmet v Zasavju, a bolj znan kot okoljski aktivist. Uroša je Slovenija spoznala kot predsednika Eko kroga v pogumni bitki proti cementarni Lafarge; bil je tudi eden vodilnih obrazov kapanje za vodo ter dolgoletni podpornik prebivalcev Anhovega v prizadevanjih za čist zrak. Za svoja prizadevanja za čist zrak v Zasavju, kot tudi širše delovanje na področju reševanja perečih okoljskih problemov po Sloveniji, je leta 2017 prejel tudi prestižno Goldmanovo okoljsko nagrado. O svojih izkušnjah ter pomenu okoljske odgovornosti pogosto predava na slovenskih šolah.

Kot ekološki kmet odlično pozna razmere in izzive kmetijstva, ki pa niso povezani z zelenim prehodom - kot je pogosti očitek - pač pa z neustrezno vodeno kmetijsko politiko več desetletij. Kot evropski poslanec si bo prizadeval za razvoj trajnostnega kmetijstva skozi ustrezne spodbude za kmetovanje ter ohranitev manjših kmetij, ki pomembno prispevajo lokalni samooskrbi ter ohranitvi krajine.

Andreja Marolt

Andreja Marolt

je diplomirana medicinska sestra in magistra zdravstvene nege. Je predsednica Oftalmološke sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter aktivno sodeluje znotraj Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije. Poleg področja zdravstvene nege je aktivna tudi na področju varovanja okolja, kjer je z delom začela v lokalni iniciativi, nato se je pridružila stranki VESNA, prizadevanja za ohranjanje narave pa želi nadaljevati tudi kot evropska poslanka.

Andreja zelo dobro pozna vrzeli zdravstvenega sistema ter težave pogosto spregledanih delavk v zdravstvu. Zato želi biti v evropskem parlamentu glas tako zdravstvenih delavcev kot tudi pacientov ter si prizadevati za enako obravnavo pacientov po vsej EU. Blizu ji je tudi socialna problematika, predvsem področje družinske zakonodaje, saj nosi s seboj izkušnjo odraščanja v številčni rejniški družini, kjer je izkušnjo delovanja socialnega sistema spoznavala z druge strani.

Ibrahim Nouhoum

Ibrahim Nouhoum

se je rodil v Maliju in se leta 1978 preselil v Slovenijo kot študent gozdarstva na Univerzi v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1987. Dejaven je bil na različnih področjih civilne družbe. Bil predsednik Društva afriških študentov, podpredsednik Društva za mednarodno prijateljstvo in kot soustanovitelj Afriškega foruma eden od pobudnikov Afriških dni v Sloveniji. Kot strokovnjak za tradicionalne družbe in medkulturni dialog, s posebnim poudarkom na deprivilegiranih, je deloval v projektih Slovenske filantropije, Humanitasa, Afriškega centra in drugih, kjer je vodil različne delavnice in predstavitve. Njegove izkušnje segajo tudi na področje novinarstva in filma.

V času prvega slovenskega predsedovanja Svetu EU leta 2008 je bil nacionalni koordinator evropske mreže za boj proti revščini in socialno vključenost. Kot evropski poslanec bo svoje delo prednostno usmerjal na področje socialne vključenosti ter medkulturnega dialoga. Prav tako želi aktivno sooblikovati migrantsko politiko, temelječo na človekovih pravicah in nediskriminaciji. Deloval bo na področju krepitve odnosov z afriško celino ter spodbujal prizadevanja za mir.

Manca Košir

Manca Košir

je slovenska novinarka, upokojena univerzitetna profesorica, publicistka, kolumnistka in javna intelektualka. V mladosti je nastopila v več filmih. Je članica slovenskega mednarodnega centra PEN, Bralnega društva Slovenije in Slovenskega komunikološkega društva. V zadnjem času jo javnost pozna kot prostovoljko društva Hospic, kjer pomaga težko bolnim in umirajočim ter njihovim svojcem v zadnjem obdobju življenja. Zase pravi, da se je od umirajočih največ naučila o tem, kaj je v življenju resnično pomembno.

Njeno politično delovanje sega na področje skrbi za slovenski jezik kot tudi na področje okolja - bila je predsednica Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije, vse od ustanovitve pa je tudi močna podpornica stranke VESNA. Kot evropska poslanka bo Manca imela za prednostno nalogo skrb za dolgotrajno oskrbo ter dostojno staranje in medgeneracijsko sodelovanje. Prav tako pa segajo njena prizadevanja na zakonsko ureditev rabe slovenskega jezika kot enakopravnega uradnega jezika EU.

+ Manca se je po dolgi in težki bolezni od nas poslovila 2. maja 2024. Kljub težki bolezni, je bila do zadnjega še tako polna Poguma, Upanja in Življenja, ki ga je prelivala na vse nas.

Njen pogum bo naš pogum! In vedno bo živela v naših srcih.

Saša Fras

Saša Fras

je magister farmacije, ki pa ga je podjetniška pot odpeljala na področje turizma, kjer je vrsto let delal kot vodnik, trenutno pa z ženo vodita lastno turistično agencijo. Je Prekmurec, ki živi na ravnici na obronkih gričev Goričkega in ki si preko različnih civilnih iniciativ prizadeva za ohranjanje prekmurske naravne dediščine.

V Evropskem parlamentu bo z vsem srcem zagovarjal decentralizacijo in izboljšanje pogojev življenja na podeželju, ki bo upočasnilo ali preprečilo proces praznjenja podeželja. Kot enega stebrov prihodnjega razvoja podeželja vidi v energetski osamosvojitvi posameznikov z vlaganjem v družinske in skupnostne sončne elektrarne ter vlaganjem v druge obnovljive vire, kot sta veter in geotermalna energija.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve